Suroviny
- uzeniny
- sušené maso
- sýry
- nakládaná zelenina
Focaccia
- hladká mouka 500 g
- voda 400 ml
- sušené droždí
- sušená rajčata
- olivy
- provensálské koření
- sůl 2 a 1/2 ML
Postup
- Na velký servírovací talíř nebo prkénko, naskládáme uzeniny dle chuti a možností, přidáme nakládané kusy zeleniny, salátů, sýry a vše, co máme rádi.
- Podáváme s focacciou.
Focaccia
- Odvážíme si mouku a do mouky přidáme odměřenou teplou vodu. Přisypeme suché droždí a sůl. Těsto hněteme tak dlouho, až se v něm začnou vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. Přidáme do těsta bylinky, olivy a sušená rajčata. Snažíme se vše přidávat s minimem oleje.
- Nyní si vezmeme druhou, ještě větší mísu a nalijeme do ní vařící vodu. Do mísy vložíme tu menší s těstem a přikryjeme utěrkou. Přendáme vykynuté těsto na papír, lehce si pomoučníme ruce a těsto rozprostřeme. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5 až 3 cm. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
- Po 10 minutách bude povrch lehce oschlý. V tuto chvíli do těsta uděláme dolíčky. Na těsto nalijeme olivový olej. Posolíme hrubou solí, dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 20 minut.
Autor receptu: Matěj Valvoda