Suroviny
- baby špenát 100 g
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 150 g
- olej 180 ml
- vejce 3
- kypřicí prášek do pečiva
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva 1 PL
- tuk (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 400 g
- moučkový cukr 130 g
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- lesní ovoce
Postup
- Vyhřejeme troubu na 170 °C. Nejprve si připravíme špenátovou „kaši“ tak, že nasekáme špenát na menší kousky a dáme do mixéru s 80 g oleje a mixujeme. Do mísy dáme 3 vejce a cukr a šleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne nadýchaná směs (zdvojnásobí objem).
- Do směsi přidáme postupně 100 ml oleje, poté rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu a zašleháme. Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto. Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, dáme těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40–50 minut.
- Než vychladne upečený korpus, připravíme krém. V míse ručním šlehačem smícháme cukr s mascarpone, poté přilijeme šlehačku, přidáme případně ztužovač a šleháme, dokud nevznikne tuhý krém, který ke konci dochutíme citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Vychladlý korpus rozřízneme na tři díly.
- Z vrchní části vytvoříme „mechový posyp“ rozdrobením. Ze spodní a prostřední části vykrájíme skleničkou kolečka. Plníme skleničku: Korpus, krém, ovoce, krém, korpus, krém, ovoce, krém, posyp. Na vrch déme pár kousků ovoce pro ozdobu a necháme v lednici odstát.
Autor receptu: Tereza Poledníková