Suroviny
- česnek 4 hlavičky
- cibule 1 větší
- brambory 3 střední
- vývar 1,25 l
- smetana na vaření 250 ml
- olivový olej 2 PL
- máslo 25 g
- sůl 1 ML
- čerstvě namletý pepř 1/2 ML
- majoránka špetka
- krutony
Postup
Pečení česneku
Hlavičkám česneku odřízněte vršky tak, aby byly vidět stroužky. Položte je na alobal, zakápněte olivovým olejem, lehce osolte a zabalte.
Pečte na 180 °C asi 35–40 minut, dokud česnek nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Nechte ho trochu vychladnout a stroužky vymáčkněte.
Základ polévky
V hrnci rozehřejte máslo s trochou oleje. Orestujte nasekanou cibuli dozlatova.
Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, krátce je orestujte. Zalijte vývarem a vařte přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
Krémová část
Do hrnce přidejte upečený česnek. Rozmixujte polévku ponorným mixérem dohladka.
Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a případně majoránkou. Polévku už jen prohřejte, ale nevařte.
Autorka receptu: Veronika Hrabovská