Suroviny
- česnek 3 palice
- olivový olej
- brambory 600 g
- šalotka 160 g
- máslo 90 g
- kuřecí vývar 1,5 l
- smetana 200 g
Postup
- Na polévku si připravíme konfitovaný česnek. Na ten budeme potřebovat vodorovně překrojit 3 palice česneku, které vůbec neloupeme. Česnek osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a zabalíme do alobalu a necháme péct na 200 °C na 60 minut.
- Mezitím si nakrájíme šalotku, oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. V hrnci necháme zpěnit máslo a opečeme šalotku do zlatova, poté přidáme brambory a 10 minut restujeme. Poté přilijeme vývar a necháme 30 minut vařit.
- Upečený česnek vyloupeme ze slupky a přidáme do polévky, kterou důkladně promixujeme tyčovým mixerem, aby nám vznik jemný krém bez kousků brambor. Přidáme smetanu a provaříme, osolíme a opepříme dle chuti.
- Krutony připravíme nakrájením chleba na malé kostičky, smícháme všechny ingredience. A dáme péct na plech s pečicím papírem, pečeme 10 minut na 160 °C do zlatohněda.
Autor receptu: Lenka Kelemenová