Suroviny
- hovězí roštěná 1 kg
- uzený bůček 150 g
- cibule 1
- plnotučná hořčice 2 PL
- hladká mouka
- stolní olej
- hovězí vývar 500-600 ml
- brambory 20
- špek 150 g
- cibule 1
- Máslo 100 g
- sůl
- pepř
Postup
- Roštěnku nakrájíme na cca 1,5 cm hrubé plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a vložíme na kostičky nakrájený uzený bůček. Orestovaný bůček vyjmeme a na vzniklém výpeku zprudka orestujeme plátky roštěné.
- Poté do téhož hrnce vložíme najemno nakrájenou cibuli a již orestovaný bůček. Cibuli necháme zesklovatět. K takto připravené cibuli přidáme orestovanou roštěnou a zalejeme připraveným vývarem nebo vodou s bujonem. Celé to cca 2–2,5 hodiny dusíme pod poklicí.
- Brambory oloupeme, umyjeme rozkrojíme na menší kousky, ať se lépe provaří. Takto připravené brambory dáme do hrnce, zalejeme vodou, osolíme a dáme vařit. Od doby, kdy brambory začnou vřít, vaříme asi 20 minut, dokud nejsou měkké. Následně brambory scedíme.
- Na pánvi si orestujeme nakrájený špek/uzený bůček nebo slaninu podle toho, co jsme si vybrali. K tomu přidáme najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Mezitím si nakrájíme najemno zelenou cibulku. Do hrnce s bramborami dáme máslo, orestovaný bůček s cibulí a rozšťoucháme je.
Autor receptu: Jakub Biolek