Suroviny
- hovězí kýta 1,5 kg
- máslo 200 g
- celer 1/2
- mrkev 4
- petržel 2
- cibule 2
- česnek 2 stroužky
- bobkový list
- celý pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- rozmarýn snítka
- tymián snítka
- červené víno
- hovězí vývar
- bramborová kaše
- sůl
- pepř
Postup
- Hovězí očistíme, osolíme a opepříme. Můžeme si ho naložit den předem do olivového oleje, bylinek, soli a pepře. V hrnci rozehřejeme olej a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova.
- Přidáme cibuli, česnek a orestujeme. Přidáme koření, rozmarýn a tymián. Mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a svaříme na třetinu, trvá to asi 30 minut. Zalijeme vývarem. Přiklopíme poklicí a dusíme na plotně na nižším plameni asi 2 hodiny doměkka.
- Maso a část zeleniny vyndáme na talíř, odstraníme bylinky a omáčku rozmixujeme. Osolíme, opepříme, případně lehounce dosladíme. Při podávání dáme bramborovou kaši na střed talíře, navrch položíme maso, zeleninu a zlehka přelijeme omáčkou.
Autor receptu: Tereza Beranová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!