Kari
- květák 1/2 hlávky
- řepkový olej 2 lžíce
- hořčičné semínko (semínka černé hořčice) 1 vrchovatá lžička
- pískavice (semínka) 1 vrchovatá lžička
- kurkuma 1 vrchovatá lžička
- kari lístky (sušené) 1 malá hrst
- zázvor kousek velikosti palce
- česnek 2 stroužky
- červené chilli papričky 1 ks
- koriandr (čerstvý) 1 velký svazek
- rajčata (zralá) 2 ks
- kokosové mléko (nízkotučné) 1 konzerva (400g)
- cizrna 1 konzerva (400g)
- ananas (kousky) 1 konzerva (227g)
- citron 1 ks
K podávání
- máta (čerstvá) 1/2 svazku
- bílý jogurt (netučný) 3 lžíce
- citron 1/2 ks
- placky papadam 4 ks
Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Jamie Oliverem:
Co potřebujete: Všechny ingredience připravené * Horká voda v konvici * Grilovací pánev na vysokém plameni * Střední kastrol s pokličkou na středním plameni * Velký kastrol na mírném plameni * Robot (s nožovým nástavcem) v pohotovosti
Postup přípravy
- Otrhejte vnější listy květáku, pak ho nakrájejte na centimetrové plátky a opečte je na grilovací pánvi z obou stran.
- Do středního kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže se 2 hrnky vroucí vody, hřebíčkem, půlkou citronu a špetkou soli, přikryjte pokličkou.
- Olej vlijte do kastrolu, pak rychle vmíchejte semínka hořčice a pískavice, kurkumu a listy kari. Oloupaný zázvor, česnek, očištěné jarní cibulky, chilli papričku a stonky koriandru rozmixujte najemno a vmíchejte do kastrolu.
- Přidejte nahrubo nakrájená rajčata. Vlijte kokosové mléko, přidejte zcezenou cizrnu, kousky ananasu i se šťávou. Přidejte opečený květák, přikryjte, zvyšte plamen a uveďte do varu.
- Syrové placky papadam dejte do mikrovlnky (800 W) na minutu nebo dvě, aby se nafoukly.
- Otrhejte lístky máty a rozdrťte je v hmoždíři na pastu. Vmíchejte k ní jogurt, přidejte pořádný střik citronové šťávy a ochuťte solí a pepřem.
- Šťávu ze zbylého citronu vymačkejte do kari a dochuťte ho. Navrch natrhejte lístky koriandru a podávejte s rýží a plackami.