Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z tarhoni
Vyzkoušejte netradiční salát s osvěžující chutí, který se skvěle hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo rybám. Stejně tak ale potěší všechny masonežravce, je zkrátka skvělý i sám o sobě.
do 30 minut
2–3 porce
Na začátek pár slov o tarhoni – je to druh těstovinové rýže, používá se hlavně ve slovenské a maďarské kuchyni. Ideální je jako příloha a nebo vařená do polévek. Připomíná větší kuskus a když se tarhoňa déle smaží, tak má oříškovou chuť.
Suroviny (2–3 porce)
- špaldové těstoviny tarhoňa 200 g
- domácí pesto
- malá cibule (nemusí být)
- čerstvý fenykl půlka bulvy
- salátová okurka nakrájená na proužky 1/4 ks
- sušená rajčata v oleji 1 hrst
- limetka
- nasekaná petržel 1 hrst
- Olivový olej 2 lžíce
- Sůl
Pesto:
- piniové oříšky 1 hrst
- Česnek 1 stroužek
- Bazalka 1 hrst
- trochu nastrouhaného parmezánu
- Olivový olej 1 dl
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte pesto. Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
- Rozmixujte ořechy a pak postupně přidávejte všechny ingredience. Vše rozmixujte na hladkou pastu.
- Tarhoňu opražte na olivovém oleji, pak přidejte cibulku a opět vše osmahněte dozlatova.
- Po orestování vše zalijte vodou 1 : 3 (těstovina : voda) a nechte projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstraňte ji z plamene a nechte ji přiklopenou dojít.
- Po vychladnutí přidejte hotové pesto a tarhoňu v něm promíchejte. Nepřidávejte celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak přidejte nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petržel a vše hojně zakápněte limetkou.
- Na ozdobení použijte výhonky z fenyklu.
Salát z tarhoni. Foto: Výpečky.com
Milujeme Výpečky!
Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.