Suroviny
- těstoviny tarhoňa (špaldové) 200 g
- pesto (domácí)
- cibule (malá, nemusí být)
- fenykl (čerstvý) půlka bulvy
- okurka (nakrájená na proužky) 1/4 ks
- sušená rajčata (v oleji) 1 hrst
- limetka
- petržel (nasekaná) 1 hrst
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
Pesto
- piniové oříšky 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- bazalka 1 hrst
- strouhaný parmazán trochu
- olivový olej 1 dl
- sůl
Na začátek pár slov o tarhoni – je to druh těstovinové rýže, používá se hlavně ve slovenské a maďarské kuchyni. Ideální je jako příloha a nebo vařená do polévek. Připomíná větší kuskus a když se tarhoňa déle smaží, tak má oříškovou chuť.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte pesto. Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
- Rozmixujte ořechy a pak postupně přidávejte všechny ingredience. Vše rozmixujte na hladkou pastu.
- Tarhoňu opražte na olivovém oleji, pak přidejte cibulku a opět vše osmahněte dozlatova.
- Po orestování vše zalijte vodou 1 : 3 (těstovina : voda) a nechte projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstraňte ji z plamene a nechte ji přiklopenou dojít.
- Po vychladnutí přidejte hotové pesto a tarhoňu v něm promíchejte. Nepřidávejte celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak přidejte nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petržel a vše hojně zakápněte limetkou.
- Na ozdobení použijte výhonky z fenyklu.