Suroviny
- vepřová krkovice (může být i s kostí) 4 plátky
- anglická slanina 8 plátků
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- pivo (světlé nebo černé, nebudete ho potřebovat celé) 1 láhev
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Maso omyjte pod studenou vodou, otřete papírovou utěrkou a z obou stran lehce osolte.
- Vezměte pekáček jen tak velký, aby se do něj natěsno vešly plátky masa naskládané vedle sebe. Na velikosti v tomto případě opravdu záleží, kdyby byl pekáček větší, museli byste použít víc piva, čímž byste se postarali o výjimečnou hořkost finální šťávy. Maso zasypte připravenou cibulí a česnekem a vše přikryjte plátky slaniny, jedním vedle druhého. Nakonec obsah pekáčku zalijte pivem podle své vlastní volby, avšak nanejvýš do výšky slaniny, rozhodně ne nad ni. Zvolíte-li černé pivo, dosáhnete jiné chuti než při použití světlého ležáku. Podobně můžete experimentovat i v rámci jednotlivých značek, ale pokud možno se vyhněte těm, které excelují v míře hořkosti.
- Pekáček zakryjte alobalem a pořádně utěsněte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 75 minut. Chcete-li dosáhnout zlatavějšího nádechu, alobal odstraňte na posledních 10–15 minut. S vymýšlením přílohy se netrapte, nakrájejte čerstvý chléb.
Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE