Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krkovice na pivu
Můžete ji dusit na sto způsobů, můžete ji grilovat na sto způsobů, můžete ji kvůli šlachovitosti a tučnosti nenávidět jediným, zato intenzivním způsobem. A nebo ji můžete zapéct v troubě ochucenou cibulí, česnekem a slaninou, podlitou pivem. Pivo se totiž pro pečení tučnějšího masa hodí stejně dobře, jako k jeho zapíjení. Jako bonus získáte chuťovou kombinaci, která našim českým chuťovým pohárkům velmi lichotí.
Suroviny (4 porce)
- vepřová krkovice, může být i s kostí 4 plátky
- klasická anglická slanina 8 plátků
- Cibule 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- světlé nebo černé pivo (zřejmě ho nebudete potřebovat celé) 1 láhev
- Sůl 1/2 lžičky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Maso omyjte pod studenou vodou, otřete papírovou utěrkou a z obou stran lehce osolte.
- Vezměte pekáček jen tak velký, aby se do něj natěsno vešly plátky masa naskládané vedle sebe. Na velikosti v tomto případě opravdu záleží, kdyby byl pekáček větší, museli byste použít víc piva, čímž byste se postarali o výjimečnou hořkost finální šťávy. Maso zasypte připravenou cibulí a česnekem a vše přikryjte plátky slaniny, jedním vedle druhého. Nakonec obsah pekáčku zalijte pivem podle své vlastní volby, avšak nanejvýš do výšky slaniny, rozhodně ne nad ni. Zvolíte-li černé pivo, dosáhnete jiné chuti než při použití světlého ležáku. Podobně můžete experimentovat i v rámci jednotlivých značek, ale pokud možno se vyhněte těm, které excelují v míře hořkosti.
- Pekáček zakryjte alobalem a pořádně utěsněte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 75 minut. Chcete-li dosáhnout zlatavějšího nádechu, alobal odstraňte na posledních 10–15 minut. S vymýšlením přílohy se netrapte, nakrájejte čerstvý chléb.
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová
Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak ovládnout kuchyň? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.
Když se nezkušená dívka rozhodne naučit vařit, současné kuchařky jí příliš nepomohou – sklouzávají k příkazům, hemží se nejasnými pojmy, zapomínají upozorňovat na kritické okamžiky a nejčastější chyby. A už vůbec nedodají povzbuzení.
Tato knížka je však jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádkyni a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustili zbytečných kulinářských katastrof.
Kuchařka obsahuje 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé...
Vydalo nakladatelství Smart Press.