Suroviny
- šalotka (oloupaná) 1 ks
- červená paprika (bez semínek) 1 ks
- rajčata (oválná) 500 g
- vodka 5 lžic
- citronová šťáva 5 lžic
- rajský protlak 5 lžic
- tabasco 1 lžička
- worcesterová omáčka 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- řapíkatý celer (stonky)
- limetka (kousky při servírování)
Postup přípravy
- Do malého kastrolu dejte cukr a 150 ml vody a na mírném ohni nechte pobublávat, dokud se cukr nerozpustí. Směs vařte asi 4 minuty, aby sirup zhoustl. Asi 10 minut ho nechte stydnout.
- Do mixéru dejte nahrubo nasekanou šalotku, okurku, papriku a vše najemno rozmixujte. Přidejte rajčata a opět vše vyšlehejte. Propasírujte směs přes nepříliš jemný cedník do mísy nebo džbánu.
- Přidejte sirup a všechny ingredience na ochucení. Vše smíchejte a znovu přepasírujte přes jemné síto. Sorbetovou směs vyšlehejte ve zmrzlinovém strojku, nebo ji nalijte do zamrazovací misky a zamražujte 6–8 hodin. Potom nechte asi 30 minut změknout, znovu dejte do mixéru a šlehejte do hladké směsi. Znovu nechte ve zmrzlinovém kontejneru alespoň 2 hodiny zamražovat.
- Vyndejte sorbet z mrazáku a dejte jej asi na 10 minut před podáváním do lednice. Lžící jím naplňte vychlazené sklenice a podávejte s celerovými stonky a limetkami. Můžete přidat i sýrové chipsy, pokud chcete.
- Prima tip: Pokud zmrzlou směs zapomenete ještě jednou vyšlehat, nic si z toho nedělejte a podávejte jako ovocnou dřeň.