Na těsto
- hladká mouka 500 g
- moučkový cukr 175 g
- sůl 1 špetka
- vejce 2 ks
- máslo 250 g
- citronová kůra
- vanilka (zrnka z 1 lusku)
Postup přípravy
- Suroviny na těsto smíchejte dohromady a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Odpočinuté těsto vyválejte do tenka a přendejte do dortové formy, vymačkejte do stran, aby bylo těsto po celé formě. Na těsto položte pečicí papír a vysypte fazolemi, rýží nebo čočkou. Těsto díky tomu zůstane ve tvaru formy. Pečte při 180 °C asi 20 minut. Poté z těsta odstraňte pečicí papír s fazolemi a dejte ho dopéct ještě na 10 minut.
- Mezitím připravte náplň. Do mísy vyklepněte 9 vajec a rozmíchejte. Přidejte citronovou kůru a šťávu z 5 citronů, cukr a smetanu. Směs přendejte do vodní lázně a pomalu zahřívejte, čímž náplň mírně zhoustne.
- Poté ji nalijte do upečené formy a v troubě zapékejte asi hodinku při 120 °C.
- Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem a ten opalte pistolí, až zkaramelizuje a získá zlatavou barvu.