Suroviny
- krevety (oloupané a očištěné (oloupané krunýřky si schovejte na vývar)) 450 g
- voda 2 hrnky
- petrželka
- pepř celý 3–4 kuličky
- česnek 6 stroužků
- olivový olej 2 lžíce
- cherry rajčata (na půlky) 1 a 1/2 hrnku
- rajčata (San Marzano, pokrájená) 1 plechovka (400 g)
- chilli 1/2–1 lžička
- těstoviny (linguine, capellini nebo špagety) 230 g
- parmazán
Postup přípravy
- Krunýřky z krevet, vodu, hrst petrželky, černý pepř a 2 celé stroužky česneku vložte do hrnce, přidejte velkou špetku soli. Přiveďte k varu, teplotu poté snižte a vařte asi 10 minut. Poté sceďte, stačit vám bude 1 hrnek vývaru.
- Ve velkém hrnci s osolenou vodou uvařte vybrané těstoviny, ale vařte je asi o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte a dejte stranou.
- Na nahřátou pánev přilijte olivový olej, zbylý česnek nakrájejte na plátky a přidejte do pánve. Přisypejte chilli vločky a restujte asi 1 minutu.
- Přilijte 3/4 hrnku vývaru a povařte. Poté přidejte cherry rajčata, pokrájená rajčata z plechovky a jakmile se rajčatová směs začně vařit, dochuťte špetkou soli a pepřem. Zakryjte pokličkou, teplotu snižte a nechte omáčku vařit asi 10 minut.
- Pokličku sundejte, teplotu zvyšte na střední plamen a pokračujte ve vaření asi 5 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
- Přidejte krevety a nechte je dostatečně provařit (cca 3–4 minuty). Dochuťte (pokud je třeba) a poté přidejte těstoviny, promíchejte a pokud je omáčka až příliš hutná, přilijte trochu vývaru z krevet. Zasypejte pokrájenou petrželkou a parmazánem.