Pici pasta
- hladká mouka 200 g
- hrubá krupice 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- voda 150–200 ml
- sůl 1 špetka
Vepřové ragú
- mleté vepřové maso 400 g
- olivový olej 6 lžic
- cibule 1 ks
- celer 1 řapík
- mrkev 1 ks
- červené víno 100 ml
- bobkový list 6 ks
- rajčatové pyré 500 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vepřové ragú: ve větší silnostěnné pánvi rozpalte 6 lžic olivového oleje, na kterém orestujte za občasného míchání do změknutí najemno nakrájenou cibuli, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Přidejte mleté maso, které restujte až do odpaření veškeré tekutiny. Podlijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Na závěr přidejte rajčatovou passatu a 6 bobkových listů, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni jemně probublávat následující 2 hodiny. Občas promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
- Pici pasta: na dřevěném válu důkladně promíchejte hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého přilijte 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujte vláčné a nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidejte hladkou mouku.
- Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájete na 1 cm silné proužky.
- Nakrájené těsto zakryjte potravinářskou fólií. Postupně odebírejte jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválejte na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Pici pokládejte na vál posypaný semolinou.
- Pici vařte ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich tloušťce) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je sceďte a ihned je přidejte k vepřovému ragú a promíchejte. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.