Tvarohový chleníček
- chlebíčková veka
- tvaroh 250 g
- pomazánkové máslo
- sůl
- pepř
- pažitka
- pálivé koření (feferonkové)
- sardinka
- cibule 1 kus
- červená paprika 1 kus
Celerový chlebíček
- chlebíčková veka
- celer (nastrouhaný)
- domácí majonéza
- česnek
- sůl
- citronová šťáva
- pepř
Domácí majonéza
- Polotučné mléko 500 ml
- hořčice 1 lžíce
- cukr moučka 1 lžíce
- rostlinný olej 100 ml
- citronová šťáva troška
- sůl
- pepř
Salát a ozdoba
Postup přípravy
- Tvarohové chlebíčky s rybou: Tvaroh, pomazánkové máslo, pažitka, cibule a koření se smíchají a naloží na plátky opečené veky. Ozdobíme sardinkami.
- Šunkové chlebíčky: Suroviny na majonézu se rozmixují, pokud bude hustá, zředí se jogurtem. Dál pokračujeme přípravou pomazánky (salátu) na chlebíčky. Do majonézy se nakrájí šunka na nudličky, nastrouhá se vařená brambora, přidá povařená kořenová zelenina na kostičky, sterilizovaná okurka, hrášek. To vše se smíchá a dochutí. Tato směs se naloží na veku a ozdobí šunkou, salámem, vajíčkem, okurkou, červenou paprikou – dle vlastní fantazie.
- Celerové chlebíčky: Nastrouháme najemno celer, který se pokape citronovou šťávou. Přidáme zbytek ingrediencí, smícháme a naklademe na opečenou veku. Navrchu můžeme ozdobit vajíčkem.