Červené nebo bílé? Asi nejčastěji kladená otázka v souvislosti s vínem může mít s nastupujícím létem nečekanou odpověď – sáhněte po růžovém. Chutná jak samotné, tak i v osvěžujících letních drincích, jako je růžový střik.
Nevěřte mýtům o víně aneb rosé vážně není mix červeného a bílého
Že tohle víno ještě moc neznáte? Nevadí, tady je pár informací, které se budou hodit, a k tomu vyvrácení mýtů, které jste možná zaslechli. To všechno přímo z úst národní sommelierky Kláry Kollárové.
Mýtus č. 1: Rosé je směs červeného a bílého
Zní to logicky, ale ve skutečnosti se to neděje ani náhodou a český zákon to dokonce zakazuje. Nejběžnější postup, jakým se vyrábí růžové víno, je, že se před lisováním rozmačkané hrozny modrých odrůd nechávají po velmi krátký čas (3 až 24 hodin) v kontaktu se slupkami. Ty totiž obsahují červené barvivo, které dává výslednému vínu barvu. Čím déle jsou hrozny spolu se slupkami, tím je pak víno tmavší a jeho barva sytější. Naopak okamžitě vylisované modré hrozny dávají prakticky čirý mošt a takovému vínu se pak u nás říká klaret.
Mýtus č. 2: Růžová vína nejsou tak kvalitní jako bílá nebo červená
Rosé můžou mít špičkovou kvalitu a komplexnost stejně jako vína bílá a červená. Klíčem ke kvalitě je místo původu, odrůda, kvalita hroznů, výrobní proces a zručnost vinaře. Není výjimkou, že rosé mají i archivační potenciál a s věkem se jejich chuť a kvalita ještě zlepšuje.
Mýtus č. 3: Růžová vína jsou slabší, mají méně alkoholu než jiná
Jak jste na to přišli? Možná ve vás evokuje růžová barva lehkost a svěžest, tudíž i méně procent alkoholu. Každopádně na tohle nespoléhejte a při výběru prostudujte etiketu, protože se můžete setkat i s víny, které mají až 14 % alkoholu.
Mýtus č. 4: Růžová vína jsou sladká „lepidla“
Také mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály, jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Odvíjí se to od záměru vinaře. Vyzkoušejte pár kvalitních suchých růžových vín a porovnejte si je třeba při setkání s přáteli mezi sebou. Uvidíte, jak různorodá umí rosé být.
Mýtus č. 5: Růžové víno se příliš nedá párovat s jídlem
Ale no tak! Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám mas, uzenině nebo dezertu… Paráda, že? Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty například s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak hezky nakombinujete s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety.