Tři tipy na letní nápoje ke grilování, které byste letos měli zkusit

Jsou lidé, kteří se na to nedočkavě těší už několik měsíců. Jen co se zvedne teplota, už pokukují po grilu a čekají na ty správně teplé večery, aby se dal rozpálit a sezvat kamarádi. Překvapte je letos kromě nových receptů také výběrem osvěžujících drinků a vín, která do Česka necestovala přes půl Země, ale jsou přímo z moravských a českých vinohradů.

Trocha bublin a osvěžení na přivítanou

Na začátek nebudeme začínat ničím těžkým, to dá rozum. Chce to něco lehkého a zábavného, takže skvěle poslouží šumivá vína nebo mladá, lehká a aromatická bílá. Bubliny máte dost možná spojené se zahraničím, ale tuzemští vinaři propadají kráse a jiskře šumivých čím dál víc a opravdu je umí. Doporučení na ta aktuálně nejlepší najdete třeba ve výběru 100 nejlepších tuzemských vín, valtickém Salonu. A komu nedělají dobře bublinky, ten může salát nebo rybu doplnit lehkým suchým bílým ideálně z ročníku 2023, které ještě tolik nenazrálo, a tak bude krásně svěží.

Když to nechcete s pitím přehánět

Možná si hlídáte kalorie, možná zkrátka víte, že vám příliš mnoho alkoholu nedělá dobře. I pro tuhle situaci máme recept, který neznamená, že budete na svoje kamarády koukat smutně se skleničkou perlivé vody v ruce. Hitem posledního roku je totiž růžový střik. Ano, čtete správně – zkuste místo klasického bílého použít rosé. Ideální poměr vína a sody je 1:1, ale záleží na chuti každého, zda chce střik silnější, nebo naopak. S vodou to ale nepřehánějte. Víno není sirup a ve větším množství vody se začne vytrácet jeho vůně, chuť i charakter.

Vyzrálé maso chce hutné červené

Léto a teplé počasí nahrává studenějšímu osvěžujícímu pití, ale jsou momenty, kdy není kam uhnout. Jakmile dojde na grilu na vyzrálé maso, hovězí nebo třeba hamburgery, je čas vytáhnout hutné červené. Každý má svoji chuť (a i my doporučujeme experimentovat a najít si tu svoji), ale ke steakům je sázka na jistotu pár let nazrálé červené víno, které jídlo podtrhne svojí chutí bobulovitého ovoce nebo špetky uzeného, což vínu propůjčuje nejčastěji barikový sud. U červeného jen pozor na jeho teplotu, ideální je mezi 14 a 16 °C. Nižší teplota víno uzavře a chutě a vůně nebudou tak výrazné.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty