Těsto
- hladká mouka 250 g
- žloutek (pokojová teplota) 2 ks
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 1 zarovnaná lžíce
- mléko (vlažné) 125 ml
- olej 50 ml
- sůl špetka
- citronová kůra
- mouka (na zaprášení a podsypání)
Kvásek
- droždí 1/2 kostky, 21 g
- mléko 2 lžíce (odeberte ze 125 ml)
- cukr krupice 1 zarovnaná lžička
Posypka
- hladká mouka 125 g
- moučkový cukr 65 g
- máslo (chlazené) 60 g
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh 1 ks, 250 g
- cukr krupice 2 lžíce
- solamyl 1 lžička
- žloutek 1 ks
Ostatní
- žloutek (+ trochu mléka na pomazání před pečením)
- máslo (+ troška tuzemáku na potření po upečení) lžíce
- moučkový cukr (na zaprášení po upečení)
Postup přípravy
- Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a mléko a společně promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10–15 minut).
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, olej, mléko, žloutky a kůru z citronu.
- Za pomoci robota uhněťte hladké těsto (pokud bude během hnětení lepit, přisypejte trochu mouky). Jakmile je těsto uhněteno, zaprašte ho lehce moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny.
- Během kynutí udělejte posypku. Jednoduše smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo. Ručně vytvořte drobenku, kterou budete zdobit koláče před pečením.
- Dále připravte náplň. Do tvarohu zašlehejte cukr, solamyl a žloutek. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 165 °C a připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Připravte také žloutek smíchaný s trochou mléka na potření.
- Po nakynutí přeneste těsto na moukou posypanou plochu a rozdělte si ho na malé kousky. Každý kousek lehce roztáhněte a lžičkou klaďte tvarohovou náplň, kterou do těsta zabalte. Hotové kuličky pokládejte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
- Jakmile je všechno těsto zpracováno, každý koláček lehce zmáčkněte polévkovou lžící. Poté je potřete žloutkem smíchaným s mlékem, zasypejte posypkou a pečte přibližně 12–15 minut. Během pečení si připravte máslo s tuzemákem.
- Jakmile jsou koláčky upečené, ihned po vytažení je potírejte právě přichystaným máslem s tuzemákem a přendejte je na mřížku, aby vychladly. Před podáváním zaprašte moučkovým cukrem.