Najděte si recept
Na co máte chuť?

Moravské koláčky
Nadýchané koláče z kynutého těsta s tvarohovou náplní jsou prostě neodolatelně dobré.
do 1 hodiny
Suroviny
Těsto:
- hladká mouka 250 g
- žloutky, pokojová teplota 2 ks
- cukr krupice 60 g
- domácí vanilkový cukr 1 zarovnaná lžíce
- vlažné mléko 125 ml
- Olej 50 ml
- špetka soli
- kůra z 1/2 bio citronu
- mouka na zaprášení a podsypání
Kvásek:
- kostka čerstvého droždí 1/2 kostky, 21 g
- Mléko 2 lžíce (odeberte ze 125 ml)
- cukr krupice 1 zarovnaná lžička
Posypka:
- hladká mouka 125 g
- cukr moučka 65 g
- chlazené máslo 60 g
Tvarohová náplň:
- měkký tvaroh v kostce 1 ks, 250 g
- cukr krupice 2 lžíce
- Solamyl 1 lžička
- Žloutek 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a mléko a společně promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10–15 minut).
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, olej, mléko, žloutky a kůru z citronu.
- Za pomoci robota uhněťte hladké těsto (pokud bude během hnětení lepit, přisypejte trochu mouky). Jakmile je těsto uhněteno, zaprašte ho lehce moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny.
- Během kynutí udělejte posypku. Jednoduše smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo. Ručně vytvořte drobenku, kterou budete zdobit koláče před pečením.
- Dále připravte náplň. Do tvarohu zašlehejte cukr, solamyl a žloutek. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 165 °C a připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Připravte také žloutek smíchaný s trochou mléka na potření.
- Po nakynutí přeneste těsto na moukou posypanou plochu a rozdělte si ho na malé kousky. Každý kousek lehce roztáhněte a lžičkou klaďte tvarohovou náplň, kterou do těsta zabalte. Hotové kuličky pokládejte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
- Jakmile je všechno těsto zpracováno, každý koláček lehce zmáčkněte polévkovou lžící. Poté je potřete žloutkem smíchaným s mlékem, zasypejte posypkou a pečte přibližně 12–15 minut. Během pečení si připravte máslo s tuzemákem.
- Jakmile jsou koláčky upečené, ihned po vytažení je potírejte právě přichystaným máslem s tuzemákem a přendejte je na mřížku, aby vychladly. Před podáváním zaprašte moučkovým cukrem.
Moravské koláčky; foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let