Světový Restaurant Week startuje! Nabídne jedlé zlato, lanýže i ukrajinské vareniky

Jedlé zlato v restauraci, která je oceněna *Michelinským Bib Gourmand, a vedle toho podnik, který nabízí tradiční ukrajinské jídlo, včetně boršče a vareniků. Takový rozsah nabízí podzimní Restaurant Week. Začíná 2. a pokračovat bude až do 27. října. Nezapomeňte si rezervovat stůl!

Velké rozkročení připravila podzimní edice světového festivalu Restaurant Week v Praze. Akci otevřou dveře známé fine diningové restaurace, kde zaplatíte vyšší cenu, čili 790 korun za osobu. Objevit můžete ale také méně známé podniky nabízející levnější menu za 490 korun, a k tomu nečekané zážitky. Zajímavé bude podívat se do etnických restaurací připravujících ukrajinské, japonské nebo halal jídlo.

Poznat kulturu můžete také například v gruzínském Samefo nebo Vazi. V obou restauracích totiž každý pátek pořádají ve večerních hodinách tradiční gruzínské taneční vystoupení, které určitě stojí za zhlédnutí. Kdo volí fine diningové restaurace, toho určitě potěší zapojení podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand. Menu zde reprezentuje italskou kuchyni šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá, ale kvalitní jídla inspirovaná středomořskou kuchyní. Čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22karátovým zlatem - dovedete si představit ještě něco výstřednějšího než jíst zlato?

Nebude to ale jediné lákadlo. Restaurant Week se rozkročil i pokud jde o počet restaurací. Bude jich rekordních 55. Další úžasné menu najdete například v River Smokes Club. Tady můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku. Jen si představte to složení dezertu: čokoládové brownies se smoukovanými třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou solí. Není to bomba?

Letos se poprvé připojí Brno, kde je mnoho skvělých podniků a gastronomie tu opravdu kvete. Příznivci festivalu o zapojení moravské metropole velice stáli. Těšit se můžete například na mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos.

Novinka? Čtyři chody!

Nabízíme i další novinku, která potěší všechny milovníky gurmánských zážitků. Restaurace, které jsou označené hvězdičkou * (jako premium), nabízejí výjimečné menu, jež zahrnuje ne tři, ale rovnou čtyři chody. „To znamená, že hosté, kteří si vyberou tuto nabídku, dostávají za stejnou cenu přidanou hodnotu v podobě amouse-bouche. Tato exkluzivní možnost umožňuje návštěvníkům festivalu zažít ještě bohatší gastronomický zážitek a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň,” popisuje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí.

Španělská Tapárna, která je letos součástí festivalu poprvé, takto například nabídne manchego Curado s černým lanýžem. Teprve po něm budou jako předkrm následovat foie gras.

Zůstávají i stálice a hvězdy minulých let. Například titul nejoblíbenější restaurace získala letos na jaře hotelová restaurace Alcron Restaurant. Celkové vítězství jarního Restaurant Weeku si odnesla fine-diningová restaurace Apelace 21, kterou můžete navštívit i teď na podzim. Steak z vyzrálé vepřové plumy, smažená bramborová terina, lanýžová emulze, křenová omáčka, nakládané houby – to je masová varianta hlavního chodu, který rozhodně chcete ochutnat.

Jídlo nezná hranic

Zapomenout bychom neměli ani na tipy v podobě asijských restaurací, které jsou obvykle oblíbené zejména kvůli rybím pokrmům a sushi. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi.

„Prostřednictvím našich restaurací se ale můžete podívat opravdu po celém světě. Itálii reprezentují například pobočky La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě nezapomínáme ani na to české, ochutnáte ho V Zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu,” láká dál Anna Grosmanová.

Stále platí, že účastníci si mohou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi.

Partneři festivalu

Partnery festivalu jsou společnosti Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero. Letos bude možnost ochutnat také jeho nealkoholickou variantu, Martini Vibrante. Dostanete ho k menu ve všech restauracích zdarma. Novým partnerem festivalu je společnost CK Blue Style. Každý, kdo se v restauraci vyfotí, dá fotku na sociální sítě a označí na nich Restaurant Week a profil restaurace, se dostane do soutěže o osmidenní pobyt ultra all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu u moře v Turecku. Dalším novým partnerem je společnost Lipton. Ve vybraných restauracích si budete moct předem zakoupit speciální sezónní čaj, který následně dostanete při návštěvě restaurace.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty