Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prostřeno! Soutěžící
Soutěžící

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ivanka Devátá

Ivanka Devátá patří mezi znamenité kuchařky.

Ivanka Devátá patří mezi znamenité kuchařky. Zdroj: FTV Prima

  • Zavřít
Ivanka Devátá patří mezi znamenité kuchařky.

Ivanka Devátá patří mezi znamenité kuchařky. Zdroj: FTV Prima

Herečka a spisovatelka, která patří k nejprodávanějším českým autorkám. Nepoužívá počítač, píše rukou nebo na stroji.

Seznam.cz banner

Vydala už celkem jedenáct knih, brzy jí vyjde další. Hrála v Realistickém divadle, před důchodem začala psát, ale velkou hereckou příležitost jí znovu poskytla Televize Prima a seriál VKV, kde brilantně ztvárnila docentku Boženu Wagnerovou. Byla vdaná za herce Miloše Hlavicu a dvakrát se vdala za Josefa Vinkláře. Po rozvodu žije v malém útulném pražském bytě. Sama říká, že moc prostoru pro svůj život nepotřebuje.

Charakter:

Extrovertní, hovorná, vitální, zábavná, umí si udělat legraci i sama ze sebe.

Vztah k vaření:

Velmi kladný, je zvyklá vařit pro rodinu, je zručná a pracovitá, fanatičkou plotny však není. Když se ale sejde rodina, ráda uvaří i čtyři jídla naráz.

Chutě:

Nevyhledává exotické lahůdky, má ráda klasické a dobře připravené jídlo.

Nesnáší:

Podezřelé věci, které nezná. Červy, larvy, brouky zejména.

Očekávání:

Je pro každou „špatnost“.

Rozhovor s Ivankou Devátou

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá patří k oblíbeným českým autorkám. Vydala řadu knih a brzy jí vyjde další. Občas o sobě mluví s černým humorem. Byla třikrát vdaná, z toho dvakrát za herce Josefa Vinkláře. V televizním seriálu VKV ztvárnila roli docentky Wagnerové. Ivanky je všude plno, postava Boženky byla blízká jejímu naturelu, diváci ji milovali. Hosty pozvala na tradiční večeři do svého malého, ale útulného a vzorně uklizeného pražského bytu v blízkosti Flóry. „Devítka“ o sobě říká, že v údržbě domácnosti je tak trochu Švýcarka.

Máte ráda návštěvy?

Když je to zvaná návštěva, tak ano. Na moje narozeniny přijedou děvčata z Brna, se kterými jsem chodila do školy od první obecné. Na to se vždycky těším. Je to velmi milá návštěva.

A sama chodíte na návštěvy ráda? Jaká role je vám milejší – hostitelka, nebo host?

Sama na návštěvy chodím minimálně, občas na skleničku a nějaké to zobnutí, ale v podstatě jsem vzácný host. Rodinu mám ráda, když přijde na návštěvu, ale tak mě zlobili tím, že chodili o hodinu později, že jsem je přestala zvát. A to jsem byla dlouho trpělivá…

Pro kuchařku je nepříjemné, když suší oběd v troubě, že?

No právě! Jednou dvakrát se to se může stát… Ale pokaždé? Tuhle jsem vařila pro syna, který mi pak zavolal, že je indisponován. Já vyvářela, pekla, to se mě tedy těžce dotklo.

Máte i tak nějaký osvědčený recept, který pro hosty ráda chystáte?

Já jich mám víc, ale musím myslet také na praktické věci, jako je třeba nádobí. Žiji sama v malém bytě, a proto si peču v remosce. Velké hrnce jsem zrušila. Tak jsem to udělala mazaně – rozhodla jsem se pro telecí s mandlovou nádivkou, které jsem si mohla upéct předem.

A co studené pohoštění? Dělala jste muchomůrky z plněných vajíček. Máte ráda uzený jazyk, který se u Merunků chystá?

Jazyk miluji ve všech podobách! Mám ho ráda se sójovou omáčkou na čínský způsob. Běžně ale předkrmy vůbec nedělám. Ani polévky. Spíš hlavní jídlo a pak něco k tomu. Salát, dezert. Mám seznam oblíbených jídel – třeba hovězí na česneku. A vnuk si myslí, že nejlepší na světě jsou moje palačinky se špenátem.

Když vaříte pro návštěvu nebo nyní pro pořad Prostřeno!, zmocňuje se vás ještě tréma ctižádostivé hospodyně?

Trému nemám, jsem přece jen za ta léta zkušená a otrlá hostitelka. Kromě vánočního cukroví už nic nevážím, mám to v ruce. Jediné, z čeho mívám obavy, je maso. Někdy vypadá skvěle a je jako houžev. Nebo je světlé a působí nedodělaně, ale ve výsledku je měkké, i když si myslíte opak.

Vaříte ještě podle kuchařek?

Většinou ne, ale rybí polévku, kterou vařím jednou ročně, tak tu si v hlavě osvěžím, protože je pak hrozně dobrá. Já už se ani nové věci učit nechci. Pár znamenitých receptů na čínu si také přečtu, než se do toho znovu pustím. Rejstřík mám poměrně široký, ovšem chuti ustálené. Nejraději mám stejně českou klasiku. Ale jím taky ráda ryby, třeba pstruha.

Když jste ve společnosti, jste spíš posluchačka, nebo bavička?

Já se musím krotit, abych někoho vůbec pustila ke slovu.

Jakou zábavu jste si pro hosty připravila?

Seznámila jsem je s rodinnou historií, ukázala jsem jim fotky mé úžasné maminky, jak v osmdesáti cvičí jógu. A ukázala jim, jaká jsem byla fešanda, když jsem ještě byla nevinná a mladá. A nejlépe jsme si popovídali mimo natáčení.

Máte tip na výherce? Čeká vás poslední večeře, u koho vám zatím nejvíc chutnalo?

Těžko říct, všichni se snažili. U každého něco. První byl v nevýhodě, nikdo se nechce vydat hned první večer z bodů. Ještě jsem neochutnala ten jazyk, který bude určitě výborný. Yemi byl vynikající hostitel a ani já nejsem bez šance. Palačinky byly sice trochu gumové, ale maso všem chutnalo.

Co děláte teď, když seriál VKV na Primě skončil?

Vyjde mi nová knížka o ženách v různých životních situacích, v různém citovém rozpoložení. Právě řešíme, zda jí zůstane pracovní název, nebo vymyslím nový.

Na co byste dala výhru?

Na Fond ohrožených dětí, to je pro mě sympatická organizace.

Soutěžní menu:

Prostřeno: Palačinky Prostřeno!

Prostřeno: Palačinky

102
Prostřeno: Telecí pečeně s mandlovou nádivkou Prostřeno!

Prostřeno: Telecí pečeně s mandlovou nádivkou

46
Prostřeno: Plněná vejce se sardelovou pastou Prostřeno!

Prostřeno: Plněná vejce se sardelovou pastou

69
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu Sladké

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem Sladké

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem

Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně Maso

Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou Recepty

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem


Přečtěte si také

Maso
Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Novinky
Proč nejsou všechny minerální vody stejné? Podívejte se s námi na jejich složení

Proč nejsou všechny minerální vody stejné? Podívejte se s námi na jejich složení

Sladké
Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Sladké
Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem

Maso
Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně

Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně

Novinky
Ochutnejte ostrov Gran Canaria všemi smysly – poradíme, co vyzkoušet a co si dovézt domů

Ochutnejte ostrov Gran Canaria všemi smysly – poradíme, co vyzkoušet a co si dovézt domů

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Sladké
Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem Sladké

Nepečený švestkovo-jablečný dort: Jednoduchý moučník s piškoty a kompotem

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Maso
Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně Maso

Vepřový jazyk s houbovou omáčkou – zapomenutá klasika české kuchyně

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou Recepty

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Vegetariánské
Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Prořekli se poslanci SPD o ministru obrany? Fiala věří, že Pavel jejich kandidáta přijme Velkou pardubickou vyhrál po 30 letech zahraniční kůň. Loňský vítěz skončil před cílem Analytik Havlíček: NATO čelí nejzásadnější hrozbě za dlouhou dobu, připomíná studenou válku

prima-zeny

Regina Rázlová o vnučkách: Doteď se spolu baví jen francouzsky, vůbec se nechytám Romantika v duchu kriminálky. Kamila s Pojezdným si dají rande mezi důkazy Timková o kontroverzní seznamce: Účastníci jsou nazí, ale odhalí i těžké životní příběhy

prima-zoom

Jaké byly manželky Karla IV.? Nejstarší pavouk na světě se dožil 43 let. Byl inspirací pro celé lidstvo Jednooký Václav I. prý nenáviděl svého syna Přemysla Otakara II. Jejich válčení o české země skončilo popravami

prima-fresh

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Proč nejsou všechny minerální vody stejné? Podívejte se s námi na jejich složení Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu

prima-cool

Otrok jako hrdina Assassin's Creed? Dudley z Harryho Pottera prozkoumává BDSM. V traileru nového filmu mu s tím pomáhá Alexander Skarsgård La Llorona: Prokletá žena se vrátí. Pokračování po letech pokusů dostalo zelenou

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Bydlení Diane Keaton bylo unikátní jako ona sama. Dům z roku 1880 snoubí historii s luxusem Na podzim mění listy barvu na žlutou, oranžovou, červenou a hnědou. Víte proč? Strmělky jsou typické podzimní houby. Mlženka je skvělá v octě, anýzka v čokoládě

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.