Novinky na trhu: tvarohová lahůdka, alkohol ze Španělska, kvalitní klobáska nebo chilli omáčka

Várka novinek nesmí během každého měsíce chybět. Opět se nám nahromadily skvělé tipy, o které se s vámi chceme podělit. Na své si přijdou děti, dospělí i milovníci nevšedních klobásek nebo pálivých jídel. Jdeme na to!

Zdravá svačinka plná energie!

Hledáte něco dobrého, zdravého a rychlého ke svačině pro děti? Na toto každodenní dilema naštěstí myslí Pribináček, který přichází s Tvarrrohovou svačinkou, která obsahuje vysoké množství tvarohu (85 %) a skvěle chutná i s nižším obsahem cukru. Pribináček Tvarrrohový seženete ve dvou příchutích – vanilkový a borůvkový.

Maminky tak pro svoje ratolesti získají zdravou svačinku s pořádnou porcí nadýchaného tvarohu, která jim dodá dostatek energie během školní výuky, na odpolední trénink, dovádění s kamarády i na další sportovní aktivity.

Fenomén jménem Cava

Španělská Cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín a po boomu italského Prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

Odrůdy hroznů v cuvée nejsou předepsané, jejich výběr je založen spíše na tradici, odolnosti odrůd a jejich vlastností. Tradičně se vyrábí ze tří katalánských druhů révy Xarel.lo, které dodává barvu a sílu, Macabeo sekt zjemňuje a Parellada propůjčuje typickou vůni. Poslední zmíněná odrůda je však poměrně náročná na pěstování, proto se čím dál častěji nahrazuje odolnější Chardonnay. Vzhledem k velké podobnosti s proslulým Champagne, není nezvyklé se setkat také s použitím Pinot Noir, Monastrell a Garnacha.

Španělská vína jsou díky složení půdy a tamnímu slunci přirozeně sladší než například francouzská. Přesto nabízejí poměrně širokou škálu cukernatosti od Brut Nature a Extra Brut bez přídavku cukru až po Semiseco a nyní již neexistující sladké Dulce. Mistr cavy Augusti Torelló Mata má velký podíl na její internacionalizaci a jeho vinařství nabízí to nejlepší na trhu. Jedním ze 100 nejlepších vín na světě je označována jimi vyráběná cava Kripta Gran Reserva prodávaná v láhvi ve tvaru amfory. Každá láhev je označena unikátním číslem a ukrývá bublinky s chutí zralého ovoce, máslovými a kouřovými tóny.

Klobásy, které si zamilují masožravci i flexitariáni

Ať už patříte mezi milovníky masa, nebo ty, kteří jeho přísun omezili, ale občas neodolají šťavnaté masové pochoutce, zpozorněte! Uzeniny Příbram se nebojí experimentovat a připravily si novinku na grilování, kterou si zamilují jak masožravci tak i flexitariáni.

A to lahůdku v podobě klobás s masem a mrkví nebo klobás s masem, paprikou a kukuřicí. Klobásky obsahují 48 % vysoce kvalitního masa a 48 % zeleniny. Kromě toho, že jsou se sníženým obsahem soli, doplňuje jejich šťavnatou a vyváženou chuť vývar a také citrusová vláknina. Během výroby procházejí neustálou kontrolou, a dokážou tak uspokojit i ty nenáročnější gurmány!

Rybízákova pomsta

U letního grilování by letos rozhodně neměla chybět studená chilli omáčka od české značky Rybízák. Obsažené papričky Habanero a Bhut Jolokia se postarají, že vaše hostina dostane opravdový říz.

Rádi si dopřejete pálivější jídlo a nebojíte se pěkně ostrých omáček? Pak byste měli vyzkoušet Rybízákovu pomstu, omáčku podle vlastní receptury české značky Rybízák. Její základ tvoří rybízové víno a mango, které doplňují chilli papričky Bhut Jolokia a Habanero. Hodí se k salátům nebo k masu. A pro ty opravdu odvážné třeba jen na lžičku.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty