Ve spíži
Bílá pšeničná mouka, polohrubá a hladká: Základ třených, máslových, piškotových i kynutých těst. Marná sláva, z žádné jiné není těsto tak nadýchané! S úspěchem ji lze kombinovat s jakoukoli celozrnnou moukou, např. špaldovou nebo ovesnou. Pro lehčí a zdravější pečení je dobré doma mít alespoň jeden druh mouky bezlepkové – kaštanovou, rýžovou hladkou, speciální směsi (např. Jizerka nebo Schӓr).
Sůl: Bez špetky soli se žádné pečení neobejde.
Kypřicí prášek do pečiva: Díky němu těsto získá lehkost, načechranost a křehkost. Dejte přednost těm, které neobsahují fosfáty.
Jedlá soda: Kypřidlo, které může u těst obsahujících kyseliny (citronovou šťávu, kefír, ocet) nahradit prášek do pečiva.
Sušené droždí: Kynuté těsto je pekařský zázrak. Je rychle hotové a zasytí zástupy. Koláče na plech, ovocné knedlíky, lívance, koblížky, houstičky… Sáček sušeného droždí vás zachrání ve chvíli, kdy čerstvé nemáte.
Krupicový cukr: Pokud jde o třená a piškotová těsta, kde se „směs šlehá do pěny“, není nad starý dobrý bílý cukr. U většiny receptů lze však s úspěchem nahradit cukrem třtinovým, medem nebo slady.
Moučkový cukr: Je jemný a zpravidla obsahuje malé množství škrobu. Díky tomu se dobře hodí na výrobu pusinek. Krásně popráší čerstvě upečený koláč, dochutí šlehačku či krém, je základem různých polev.
Čokoláda na vaření: Královna sladké kuchyně. Vhodná na nepečené i pečené dezerty, polevy, krémy, fondue. Kupujte tu nejkvalitnější s vysokým obsahem kakaa.
Kakaový prášek: Krásně voní a dezertům dodává provokativní hořkost. Využívá se podobně jako čokoláda. Některá těsta se díky němu obejdou bez mouky. Mohou se jím poprášit čokoládové dorty, obalují se v něm čokoládové lanýže.
Vanilkový extrakt: Vanilka je základním kořením sladkých jídel. Její hřejivá a uklidňující vůně se dokonale snoubí s krémy, koláči i ovocem. Na expresní použití si kupte vanilkový cukr v sáčcích nebo vanilkový extrakt. Pokud máte více času, použijte dřeň z vanilkových lusků – voní ještě lépe a drobná zrníčka půvabně dozdobí těsta i krémy.
Skořice: Naprostá nezbytnost v jablečných pokrmech a perníkových těstech, ale hodí se také do makových a švestkových náplní.
Sezonní zralé ovoce: Jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky, rebarbora, jahody, maliny, rybíz, ostružiny, borůvky. Jsou porcí zdraví navíc a nabízejí nespočet možností využití.
Sušené ovoce: Rozinky! Ale také brusinky, datle, fíky, meruňky… Díky nim můžete použít do těsta méně cukru.
Kukuřičný nebo bramborový škrob:Zjemňuje těsta, zahušťuje ovocné omáčky, je základem krémů.
Želatina v plátcích nebo prášku: Má téměř nekonečnou trvanlivost, proto může trpělivě čekat na svoji příležitost zpevnit lehké jogurtové nebo smetanové dezerty.
Rostlinný olej: Tuk zvláčňuje těsto a dodává mu chuť. Použijte kvalitní slunečnicový, řepkový, kokosový, ořechový nebo olivový.
Lednička
Vejce: Před pečením by měla být alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Pokud budete oddělovat bílky od žloutků, udělejte to hned po vytažení z ledničky, jde to snáz, než když zteplají. Pro většinu receptů je vhodná velikost M.
Máslo: Všichni se snažíme jíst zdravě, ale nezaměnitelná chuť a vůně másla svádí k občasnému hříchu. Křehké těsto, drobenka, tarte tatin, krémy….
Mléko: Součást těst, krémů, náplní. Kromě kravského můžete ve většině receptů použít i rostlinné.
Marmeláda: Může být náplní i glazurou. Na pečení je podle nás nejlepší meruňková a višňová.
Jogurt, kefír, tvaroh, zakysaná smetana: Zakysané mléčné výrobky jsou skvělé do těsta, na náplně, jako doplněk hotových pokrmů.
Citrony: Trocha citronové kůry osvěží chuť těsta i náplně. Citronová šťáva smíchaná s mlékem nahradí v receptech kefír.
Mrazák
Mandle, ořechy, mák: Mají tendenci rychle žluknout, proto je pro ně mrazák ideální. Navíc, mražené ořechy a mandle jdou mnohem snáz umlít.
Ovoce: Borůvky, maliny, jahody – připomenutí léta i uprostřed zimy!
Listové těsto: Skvělý parťák zaměstnané ženy. Mnoho možností použití. A chutná všem.
Připravila Ester Brožová