Oblíbené hody na svatého Martina jsou už opravdu za dveřmi. A restaurace, stejně jako loni, na tuto tradici nezapomínají. Vynechte tentokrát domácí pečení a vydejte se s rodinou ochutnat jedno ze speciálních menu. Dnes pro vás máme první tipy, ale další budou následovat!
Mixér: tradiční husa a mnoho dalšího na vás čeká během svatomartinských hodů
Na husí pečínku do podniků Together
Ráno se budíme do tmy a místo větrovky už oblékáme zimní bundy. Aby do toho husa kopla, viďte? A když mluvíme o husách, za pár dní tu máme svátek sv. Martina, kterého tihle opeřenci kdysi pěkně vypekli. Ať už patron vojáků, jezdců, tkalců, či pastýřů přiveze sněhové vločky, nebo ne, stojí za to jeho svátek náležitě oslavit.
Restaurace gastro aliance Together připravily sváteční menu, které nabídne jak tradiční, tak originální husí pokrmy. Husí hody pro menší jedlíky – polévky, paštika i chlebíček Jen čtyři hodiny, ale také třináct. Takhle dlouho může trvat, než se husa dostane na váš stůl.
Záleží na tom, jak velkou si koupíte a na kolik stupňů ji pečete. A nebo nemusíte v kuchyni strávit ani minutu a vychutnat si dokřupava a dozlatova upečenou husičku a další husí dobroty v podnicích sítě Together – v Bruxxu, Vinohradském Parlamentu, Bramborách na Pankráci a bistru Sisters, kde moc dobře ví, jak husu připravit nejlépe. Můžete přijít sami, ve dvou, a dokonce i v šesti. Jednotlivá menu myslí na všechny. Pro ty, kteří chtějí oslavit svátek sv. Martina střízlivěji, mají v Bramborách a Vinohradském Parlamentu husí kaldoun s drůbky a knedlíčky, do Bruxxu si zajděte na husí consommé s raviolou plněnou trhanou husou a kaštany. Ve Vinohradském Parlamentu vám doporučí vyzkoušet husí játrovku s želé z růžového svatomartinského vína, jablečného pyré, krému z černého rybízu a k tomu opečenou topinku s opraženými lískovými oříšky. Při cestě z práce jistě přijde vhod chlebíček měsíce bistra Sisters, u nějž se zakousnete do uzených husích prsíček a husích škvarků se slanými švestkovými povidly a salátem z bílého zelí.
Hlavní chody ala klasika, ale i plněné lokše či husí burger Hlavním jídlům vévodí pečené husí stehno, a to hned v několika variacích. V Bruxxu se inspirovali receptem věhlasného francouzského šéfkuchaře Paula Bocuse a nabídnou husí stehno nadívané masovou fáší s husími játry a jablky, ve Vinohradském Parlamentu a Bramborách si pochutnáte na klasické variantě s červeným zelím a bramborovými, karlovarskými i houskovými knedlíky. Poslední dvě zmiňované restaurace nabídnou i husí roládu, a to buď plněnou kaštany, nebo žemlovou nádivkou s šunkou od kosti. Menu se neopírá jen o klasiku. I na tradiční svátek máte možnost ochutnat netradiční pokrmy. Třeba v Bramborách na vás čeká husí burger nebo lokše plněné husím masem, ve Vinohradském Parlamentu zase langoše s trhanou pečenou husou. Přestože svátek sv. Martina slavíme 11. listopadu, nemusíte řešit, které restauraci dáte přednost. Bruxx bude sváteční menu servírovat od 8. do 11., Brambory na Pankráci od 8. do 17. a Vinohradský Parlament od 7. do 17. listopadu. Máte tak dost času na to, abyste si husí pochoutky dosyta užili.
Vyzkoušejte pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu
Svatomartinské slavnosti na náplavce Rašínova nábřeží
Přes 20 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 13. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 9. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut.
Svatomartinské víno je možné letos ochutnat ještě před 11. listopadem. „Svatomartinské víno je první víno nového ročníku. Tradičně se otevírá 11. listopadu v 11 hodin. Vinařský fond, vlastník značky „Svatomartinské“, dovolil mladá vína otevírat už před svátkem svatého Martina. První lahve mladého vína se tak mohou začít prodávat už 8. listopadu,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Další ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 20 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povoleny bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ řekl Jiří Sedláček.
Vstupné na festival je zdarma, pro ochutnávku vín je ale nutné zakoupení degustačního setu. „Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je 150 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedl Jiří Sedláček.
Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.
Vyzkoušejte recept na staročeské lokše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Staročeské lokše z bramborového těsta
Podzimní husí hody v restauracích Pytloun Restaurants
Čerstvě zrekonstruovaná a rozšířená restaurace Končina v malebném horském městečku Harrachov v Krkonoších, romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice v Zámeckém areálu Ctěnice na severovýchodní hranici Prahy, restaurace Rendlík, nacházející se uprostřed lesů vedle kouzelné zříceniny hradu Hasištejn v Krušných horách a stylová restaurace Zlatý kohout v Liberci v ikonickém hotelu Imperial, nabídnou svým hostům od 1. do 30. listopadu tradiční podzimní husí speciality připravené z hus pocházejících z drůbeží farmy Holýšov. Husí menu, sestavené v restauracích Končina, Chateau Ctěnice a Rendlík zkušeným šéfkuchařem Denisem Wágnerem, a v restauraci Zlatý kohout šéfkuchařem Janem Martínkem, bude ve všech čtyřech restauracích, které jsou součástí skupiny PYTLOUN RESTAURANTS, k dispozici každý den od 12:00 do 21:00 hodin.
„Zahřejte se výtečným husím kaldounem s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a pokračujte hlavním chodem – staročeskými bramborovými lokšemi plněnými trhaným husím masem, doplněnými červeným zelím a povidlovou omáčkou. K dokonalému zážitku přispěje i naše speciální nabídka nápojů – vyzkoušejte suché moravské víno Cabernet Moravia z malého rodinného vinařství Filiberk v Kobylí nebo podzimní koktejl Autumn Fizz. Přijďte ochutnat lahodné husí menu, které jsme připravili s důrazem na poctivé suroviny a klasické recepty. Těšíme se na vaši návštěvu ať už v našich horských restauracích v Krkonoších či Krušných horách, v prostředí historického zámku na okraji Prahy nebo v designové restauraci v srdci Liberce,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
redaktorka FTV Prima