Letošní ročník World Paella Day Cup startuje a Česko má dvě želízka v ohni! Podpořte české kandidáty v boji o zlatý pohár

Začíná přípravná fáze soutěže o nejlepší paellu za účasti 60 kuchařů z celého světa. Až do 25. června 2023 můžete hlasovat pro svého favorita v soutěži, v níž je zastoupeno 30 různých zemí. A Česká republika tam má hned dva kandidáty, kteří mají šanci probojovat se do finále!

Kdo rád cestuje, určitě při návštěvě španělské Valencie ochutná místní paellu. Ve Valencii se tato dnes již celonárodní pochoutka totiž zrodila.

Vařiče paelly na celém světě se opět rozhořely. Poté, co Valencie vyhlásila čtvrtý ročník soutěže World Paella Day CUP, si kuchaři oblékli zástěry, aby předvedli své kulinářské umění při přípravě nejznámějšího španělského pokrmu. Celkem 60 kuchařů z 30 různých zemí prošlo předběžnou fází, která probíhá stoprocentně online, aby si vybojovali místo ve finále, které se uskuteční 20. září ve Valencii během Mezinárodního dne paelly.

Předloni se do finále poprvé probojoval český zástupce Josef Kolařík, amatérský kuchař, kterého španělská gastronomie natolik okouzlila, že opustil práci elektrikáře a nedávno otevřel v Praze Papas bar, v kterém kromě tapas můžete ochutnat i jeho paellu.

Česká stopa

Českou republiku letos zastupuje Enrique García Tejada, který se již více než 10 let v České republice věnuje španělské gastronomii. Jeho specializací jsou pokrmy z rýže a paelly; ročně připraví, uvaří a naservíruje více než 6 000 jídel a vede kurzy ve školách vaření, kde předává své znalosti a zkušenosti 1 500 budoucím kuchařům z celé České republiky.

Druhým kandidátem je Vlady Nodžak, který v Hradci Králové provozuje španělskou restauraci La Terraza. Ve Španělsku strávil 30 let a díky tomu umí nabídnout českým zákazníkům autentickou španělskou kuchyni včetně paelly a oblíbených tapas.

Hlasovat pro oba můžete do 25. června 2023. Jak? Je to jednoduché – klikněte na jejich jména výše anebo na adresu vote.worldpaelladay.org, kde najdete Enriqueho nebo Vladův medailonek anebo českou vlajku a systém vás intuitivně navede, jak hlasovat.

Paella zastoupená na pěti kontinentech světa

Do čtvrtého ročníku soutěže World Paella Day CUP se přihlásili kandidáti z pěti kontinentů od Nového Zélandu, Indie, Japonska a Koreje přes Kolumbii a Argentinu až po Izrael a Maroko. O titul finalisty soutěže World Paella Day CUP usiluje celkem 60 kuchařů z 30 zemí, přičemž nejvíce uchazečů má Mexiko, celkem devět. Letošní ročník se vyznačuje také silnou evropskou účastí, kterou tvoří kuchaři z Německa, Švýcarska, Velké Británie, Irska, České republiky, Francie, Itálie, Norska, Švédska, Rumunska a Estonska.

Po hlasování veřejnosti rozhodne porota složená z odborníků – s přihlédnutím k mnoha kritériím - o finalistech, kteří budou mít možnost získat trofej pro nejlepšího kuchaře paelly během Mezinárodního dne paelly 20. září přímo ve Valencii. Tak na nic nečekejte a hlasujte!

Zdroj: Turespaña, OET Vídeň

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty