Léto je pro grilování jako stvořené a už dávno se jeho arzenál možností a chutí neopírá pouze o vepřové steaky. Žitný chléb, krevety či chobotnice – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař pražského Wine Foodu Luca Caravaggi.
Grilujte s italskou vášní - vyzkoušejte 3 neodolatelné recepty
Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek a plodů moře.
Žitná bruschetta s ricottou a čerstvými rajčaty
Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře.
Ingredience pro 4 osoby
• žitný chléb
• 80 g - keříčková rajčata
• 40 ml - extra panenský oliv. olej
• sůl a čerstvě namletý pepř
• 20 g - oregano
• 600 g - ricotta
• 200 g - směs listových salátů
Postup
Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem dochuceným olivovým olejem, citronovou šťávou a solí s pepřem.
Grilovaná chobotnice s paprikami, citronovým tymiánem a praženými mandlemi
Příprava chobotnice není tak složitá, jak by se mohlo zdát. A na vaše host s tímto receptem zaručeně zapůsobíte!
Ingredience pro 4 osoby
• 1 kg – čerstvá chobotnice
• 500 g - červené papriky
• 120 g - plátky mandlí
• 2 větvičky - citronový tymián
• 40 ml - extra panenský olivový olej
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle. Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu.
Grilované krevety a pancetta s rukolou a růžovým grepem
Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety s osvěžujícím salátkem s grapefruitem.
Ingredience pro 4 osoby
• 12 ks / 600 g - krevety
• 2 ks / 250 g - růžový grep
• 125 g - rukola
• 12 plátků / 80 g - pancetta
• 25 ml - olej
• sůl a čerstvě namletý pepř
• balzamikový ocet
Postup
Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.).
Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte.
TZ, (klam), foto: archiv Wine Food Market