Buďte letos kreativní a zkuste z kopřiv něco jiného než jen velikonoční nádivku.
Pohrajte si s kopřivou
Kopřiva dvoudomá, náš nejběžnější druh, je rostlina, kterou si zaručeně nikdo s ničím nesplete. Zahradníky opovrhovaná a vyznavači jarních detoxů milovaná. A to jak pro nejrůznější šetrné očistné účinky, tak i pro dokonalou rozpočtovou přívětivost. Roste všude a zadarmo. Ale to může mít mírná úskalí.
Kde kopřivy nesbírat
Vzhledem k tomu, jak je kopřiva přizpůsobivá nejrůznějším prostředím, je velmi snadno dostupná. Ze všeho nejraději má ovšem půdy bohaté dusíkem. Jsou to přírodní hnojiště, kam se splachují buď výkaly dobytka, nebo neuváženě používaná hnojiva. V městech to mohou být také místa, kde se se zvýšenou radostí venčí psi. Kopřivy jsou na takových místech lákavě nádherné. Čím krásnější, tím pravděpodobně jedovatější. Nadbytek dusíku si ukládají bezúčelně do buněk. S těmito látkami si naše tělo neumí poradit.
Nebezpečí, že budou listy kopřiv kontaminované, hrozí i na místech, kde pod zemí tušíte nějaké odpadky. Smetiště, kam se vyvážely nejrůznější plasty, pneumatiky, dřevotřísky, všude tam kopřivy s klidem rostou a sají svými kořeny chemikálie, které také ukládají v listech.
Existuje ovšem bezpočet míst, kde se najdou vynikající jarní výhonky kopřiv. Je jich naštěstí drtivá většina.
Čím letos ohromíte?
Pro kuchyňské použití je třeba vybírat kopřivy, které jsou opravdu velmi velmi mladinké. Jejich doba v kuchyni je velmi krátká, tak si je užijte. Kopřivy výborně snesou tepelné úpravy. Variací na velikonoční nádivku by mohla být celá kuchařská kniha. Dají se zapékat s bramborami, těstovinami na způsob „šunkofleků“, s rýží a květákem a bešamelem nebo z nich upečte quiche. Jsou vynikající přimíchané do vajíček na omeletky. Můžete je přihodit prakticky do libovolných polévek. Vytvářejí skvělé variace s kozím sýrem, pobaví vás, když je budete obalovat v těstíčku a smažit.
Nikdy nezapomínejte, že kopřivy je třeba s něčím kombinovat. Kopřivová polévka potřebuje brambor, zakysanou smetanu atd. Jídla, kde hraje tento plevel sólo, za moc nestojí. Daleko lépe se uplatní jako týmový hráč v kombinaci s další zeleninou nebo surovinami.
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz