Suroviny
- mladé výhonky kopřiv (dlouhé cca 4 cm) 50 g
Těstíčko
- hladká mouka 3 lžíce
- ledová voda 15–20 ml
- ledové kostky 2 ks
- Sůl
Omáčka
- bílá ředkev 150 g
- jablečný ocet 2 lžíce
- Sójová omáčka 2 lžíce
- olej na smažení 200 ml
Postup přípravy
- Z hladké mouky a studené vody umíchejte metličkou řídké těstíčko. Nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
- Ředkev nastrouhejte najemno, přidejte jablečný ocet a sójovou omáčku a osolte. Pokud je omáčka příliš silná, nařeďte dle chuti vodou. Omáčka by měla být jemná, všechny chutě v rovnováze.
- Rozpalte olej na smažení na nejvyšší možnou teplotu (fritovací hrnec na maximum, obvykle 180 °C). Do těstíčka přidejte kostku ledu, aby si udrželo nízkou teplotu. Pracujte svižně, aby těstíčko příliš nezřídlo. Tajemství a kouzlo tempury tkví ve velkém rozdílu teplot. Jedině tak vzniknou křupavé bublinky v těstíčku.
- Výhonky kopřivy namáčejte v těstíčku a zprudka smažte. Stačí jen mžik. Odkládejte na ubrousek, aby odkapal přebytečný tuk. Ihned podávejte s omáčkou.