Suroviny
- čerstvé mladé kopřivy 1 velká plná mísa
- Vejce 2 ks
- Cibule 1 ks
- Česnek 1–2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- mleté nové koření
- nastrouhaný parmazán
- sladká smetana nebo šlehačka
- lahůdkové droždí (nemusí být)
- Olivový olej
Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírejte mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.
Postup přípravy
- Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařte pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky.
- Na oleji zpěňte cibuli a přidejte spařené kopřivy, podlijte troškou vývaru z nich, osolte, přidejte nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařte.
- Vše rozmixujte, dochuťte lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchejte dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán.
- Podávejte s uvařenými bramborami a sázeným vejcem nebo klasicky jako přílohu k masové pečínce nebo plněným knedlíkům.