Patří jogurt do vašeho jídelníčku? Dáváte si ho k snídani, nebo spíše ke svačině? Je lepší jogurt bílý, nebo ochucený? A víte, jak vlastně jogurt vznikl? To vše se dozvíte v tomto článku.
Jogurty – doopravdy jsou tak zdravé?
Mikrooganismy Streptococ cussalivarius (thermopilus) a Lactobacillus delbrueckii (bulgaricus) přeměňují mléko na jogurt. Kysáním podmáslí, smetany nebo mléka vzniká tento výtečný kysaný mléčný výrobek – jogurt.
Kvalitní jogurt obsahuje až do konce své doby použitelnosti živé bakterie mléčného kvašení a neobsahuje žádné konzervanty.
Jak vznikl jogurt
Asi tak 3000 let před Kristem mohl vzniknout na Blízkém východě první jogurt. Stalo se to náhodným zkvašením mléka ve vaku z kozí kůže. Jogurt se k nám dostal z Bulharska prostřednictvím Turků. V tureckém jazyku vogurt znamená výraz pro zkvašené mléko.
Zajímavost
Na počátku 19. století ruský badatel profesor Mečnikov vyslovil názor, že jogurt zabraňuje ve střevech množení mikrobů způsobujících střevní infekci. Jinými slovy, že jogurt mění přirozené neutrální prostředí ve střevech na lehce kyselé, a tak infekci zabraňuje. V roce 1908 získal za tento objev Nobelovu cenu.
Druhy jogurtů
• nízkotučný
• odtučněný
• se sníženým obsahem tuku
• smetanový
Léčebné účinky jogurtu
• podporuje trávení a působí proti nežádoucím bakteriím ve střevech, působí proti zácpě
• reguluje hladinu cholesterolu v krvi
• má zklidňující účinky na lidský organismus
Zhubněte s jogurtem!
Ne s každým jogurtem lze zhubnout. Některý čokoládový krém nebo smetanový jogurt může mít i tolik kalorií, jako třeba sladký zákusek. Není ani vhodné kupovat si jogurt s označením light. Jogurty light sice neobsahují tolik tuku, zato více cukru a konzervačních látek. Navíc vás řádně nenasytí. Pokud chcete zhubnout, jezte bílé jogurty, které si můžete dochutit čerstvým ovocem.
Jogurt je vhodný jako svačina mezi hlavními jídly. Nemusíte ho jíst jen nasladko. Zkuste si do bílého jogurtu nakrájet cherry rajčátka, zakápněte olivovým olejem, dosolte, opepřete a zasypejte nasucho opraženými dýňovými semínky.
Zajímavost
V roce 1933 byl v pražské Radlické mlékárně vyroben první ochucený jogurt. Na povrch jogurtu se přidávala marmeláda, aby zamezila tvorbě plísní. Tímto postupem získal jogurt delší trvanlivost.
Podle jakých kritérií vybírat jogurt
• datum výroby
• datum spotřeby (pohlídejte si, aby jogurt, který si chcete koupit, nebyl prošlý nebo neprocházel dříve, než ho hodláte sníst.)
• skladování (jogurty musí být v obchodě skladovány v chladicím boxu. Optimální teplota pro uchovávání jogurtu je 2 °C až 8 °C.)
Na co si dát pozor!
Při nákupu jogurtu se podívejte, zda nemá jogurt vyduté víčko. Pokud ano, nejspíše už není vhodný ke konzumaci, protože je zkažený.
Každý jogurt musí obsahovat živé bakterie. Jogurtové pěny, nápoje a dezerty musí obsahovat minimálně 50 % jogurtové složky.
Nehubněte příliš zhurta, zabořte lžičku do jogurta! Smetanový, krémový, ovocný či kysaný, pro vaše střeva dělaný…
Autor: Alžběta Krchová