Suroviny
- máslo 250 g
- hnědý cukr 200 g
- vejce 4 ks
- hladká mouka (s kypřicím práškem) 280 g
- sůl 1 špetka
- mleté mandle 150 g
- bílý jogurt 250 g
Na citronovo-medový sirup
- med 1/2 hrnek
- cukr 160 g
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- skořice 1 kousek
- voda 3/4 hrnku
Na polevu
- moučkový cukr 140 g
- voda (horká) 1 lžíce
- citronová kůra (z 1 citronu)
- maliny (na ozdobení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, potom postupně přidávejte vejce a po každém přidání důkladně vyšlehejte.
- Mouku se solí smíchejte a polovinu vmíchejte do máslové směsi spolu s mandlemi a polovinou jogurtu a zopakujte se zbylými ingrediencemi. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Těsto nalijte do připravené formy, pečte 1 hodinu, nebo dokud zapíchnutou špejli nevyndáte čistou. Vyndejte z trouby a opatrně přelijte citronovo-medovým sirupem.
- Bábovku nechte vychladnout ve formě, potom ji vyndejte a přelijte polevou.
- Sirup: Všechny ingredience dejte do malého kastrolu a na střední teplotě míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, potom zvyšte teplotu a vařte 3–4 minuty. Sundejte z plotny a nechte pomalu vystydnout.
- Poleva: Do misky dejte moučkový cukr, vmíchejte vodu a citronovou kůru a přelijte směsí bábovku. Ozdobte malinami.