Na granolu
- ovesné vločky 250 g
- mandle (nahrubo nasekané) 80 g
- slunečnicový olej 30 ml
- med 50 ml
- vanilkový extrakt 2,5 ml
- mletá skořice 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
Na citrusový kompot
- grapefruit 2 ks
- pomeranč 2 ks
- mandarinky (nebo klementinky) 2 ks
- pomerančová kůra
- med 45 ml
- kardamom (nalámaný) 1 ks
- skořice 1 svitek
- bílý jogurt (při podávání)
Postup přípravy
- Granola: Ingredience smíchejte ve velké míse, aby se dobře spojily. Rozložte je na velkém plechu vyloženém pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Každých 10 minut zamíchejte.
- Kompot: Všechny citrusy oloupejte a nakrájejte na dílky. Zachovejte všechnu šťávu, slijte ji do odměrné nádoby a přidejte vodu tak, aby vzniklo 125 ml tekutiny. Nalijte ji do malé pánvičky, přidejte pomerančovou kůru, koření a med. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Vyndejte kůru a kousky koření a přidejte kousky ovoce. Vypněte plotnu a jemně zamíchejte ovoce v sirupu. Nechte úplně vystydnout, než budete kompot podávat s granolou a jogurtem.