Člověk by řekl, že je to strašně jednoduché. Nakrájet brambory a naházet je do trouby, jenže ono to tak nějak vždycky nefunguje. Děti opečené brambory opravdu milují a nemyslím si, že ty předsmažené z pytlíku jsou pro ně to pravé.
Jak na opravdu křupavé opečené brambory
Obecně jsou pečené brambory oproti těm vařeným ta horší varianta, ale když už se rozhodnete jednou za čas je na talíř dát, třeba vám pomůže tento opravdu podrobný návod. Úplně stejně můžete udělat i hranolky, nezáleží na tom, jestli máte proužky, kostičky a nebo kuličky :)
1. Nejdřív brambory předvařte
Bude to mít několik výhod. Nebudete je muset v troubě péct tak dlouho a zbavíte je škrobu, který částečně zabraňuje právě tomu, aby brambory byly křupavé. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vařte zhruba 5–8 minut. Kontrolujte, aby se vám nerozvařily! Bude lepší, když budou uvařené o trochu míň než víc.
2. Než se brambory uvaří, připravte si olej a koření
Do velké misky, do které se vám záhy vejdou brambory, nalijte několik lžíc olivového oleje, přidejte oblíbené koření – kurkumu, mletou uzenou papriku nebo třeba domácí grilovací koření. Záleží na vás, co máte rádi vy nebo vaše děti.
3. Brambory slijte a ochlaďte
Brambory slijte do cedníku a ochlaďte pod proudem studené vody tak, aby byly úplně studené. Další podmínka proto, aby byly křupavé.
4. Brambory osušte a promíchejte v oleji
Jednoduše hrst po hrsti hoďte do papírové utěrky, osušte a přendejte do misky s připraveným ochuceným olejem. Zamíchejte pečlivě tak, aby se každý kousek brambory v ochuceném oleji obalil.
5. Brambory rozložte rovnoměrně na plech, pečte a nebuďte netrpěliví
Brambory rozložte rovnoměrně na plech, ideálně tak, aby mezi každou bramborou bylo trochu prostoru a mohla se dobře opéct. Horkovzdušná trouba by měla být rozpaléná zhruba na 190–200 stupňů. Brambory jsou hotové, když mají zlatavou barvu. To trvá zhruba 15 minut.
To je všechno! Děláte brambory nějak jinak? A jak? Podělte se o svoje tipy v komentářích!