Domácí nugát? Kdy jindy si obhájíte jeho výrobu i konzumac, než právě nyní! Hříšnou pochoutku nechte chladnout přes noc v kuchyni a do rána pomalu, ale jistě zmizí. Zaručeně se o to postarají domácí vánoční skřítkové.
Domácí nugát pro vánoční skřítky
Domácí nugát pro vánoční skřítky Zdroj: istockphoto.com
Výroba nugátu je jednoduchá. Pokud ho už při přípravě nesníte, nic nemůžete zkazit. Nasypte do něj rozdrcené ořechy nebo ho polijte čokoládovou vrstvou na závěr. Po ztuhnutí a nakrájení na kostky můžete vyrobit jedlé dárky pro své nejbližší. Nebo příliš hubené kamarádky.
Domácí nugát
• 250 g nesoleného másla
• 250 g moučkového cukru
• 2 sáčky vanilkového cukru
• 250 ml kondenzovaného mléka
• 2 lžíce tmavého kuchařského kakaa
• nasekané a opražené ořechy, nejlépe lískové (volitelné)
Čokoládová poleva
• 10 lžic horké vody
• 140 g másla
• 200 g tmavé čokolády na vaření
Postup:
1) Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a vytvořte nugátové těsto
2) Polovinu odeberte a přidejte do ní kakao. Hněťte tak dlouho, až je část těsta dokonale hnědá.
3) Připravte si pekáček nebo nádobu s rovným dnem, kterou vyložte mikrotenovou fólií nebo pečicím papírem.
4) První část těsta rozválejte na silnější plát a položte ho na dno pekáčku.
5) Totéž udělejte i s druhou, tmavou polovinou nugátového těsta, kterou položte na první vrstvu.
6) Připravte si v kastrůlku čokoládovou polevu – rozehřejte a dohladka rozmíchejte všechny ingredience. Nechte mírně vychladnout.
7) Nugát v pekáčku polijte čokoládovou polevou a stěrkou upravte do hladkého povrchu. Můžete posypat nasekanými a opraženými lískovými ořechy. Nechte důkladně vychladnout a ztuhnout na chladném místě. Nakrájejte na kostičky a zkuste vše nesníst najednou.
Autor: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima
