Nápadů na sladké vánoční dobroty není nikdy dost. Čokoládu si rádi dopřejí jak děti, tak i dospělí. Zkuste je letos potěšit vlastnoručně vyrobenou horkou čokoládou na dřívku.
Jak darovat vlastnoručně vyrobenou horkou čokoládu? Za pár minut máte hotovo
Jedlé vánoční dárky jsou osvědčenou jistotou, ve které se nemůžete splést. V tomto případě by však obdarovaný člověk měl milovat čokoládu. Horká čokoláda na dřívku je skvělým nápadem, jak originálně potěšit chuťové buňky. Navíc ji máte za chvilku hotovou a ještě se při výrobě vánočně naladíte a odpočinete si od každodenních starostí.
Nejprve na nákup
V obchodě vyberte jakoukoliv hladkou čokoládu bez kousků ořechů a jiných pevných ingrediencí. Klidně pořiďte více druhů a odstínů. Dárek tak bude barevnější a zajímavější.
Nezapomeňte v papírnictví navíc koupit nanuková dřívka či tlusté špejle. Klasické špejle jsou moc tenké a výsledek by nevypadal tak dobře. Zároveň budete potřebovat hlubší tvořítka na led či jiné formičky, do kterých lze čokoládu nalít a poté ji v mrazáku zmrazit. Dobře fungují i silikonové mini košíčky na muffiny.
V hlavní roli čokoláda
Čokoládu vložte do nerezové misky a rozehřejte ji ve vodní lázni. Pokud jste pořídili více druhů čokolád, rozehřejte každou zvlášť, ať se barvy nesmíchají. Mezi tím, než se čokoláda zcela rozpustí, připravte formičky, do kterých budete čokoládu nalévat. Měly by být čisté a suché.
Rozpuštěnou čokoládu opatrně malou naběračkou či lžíci do tvořítek nalijte až po okraj a doprostřed zapíchněte dřívko. Chvilku dřívko držte, aby se neopřelo o okraj. Až bude stabilně stát, můžete ho pustit.
Různé barvy čokolád
Pokud máte více barev, nejprve do půlky formičky přidejte jeden druh čokolády, zapíchněte dřívko a počkejte pár minut, než čokoláda ztuhne. Poté přidejte druhou barvu a čokoládu i s dřívky vložte do mrazáku alespoň na půl hodiny.
PRIMA TIP: Než vám čokoláda ve formičkách ztuhne, můžete ji posypat skořicí, vanilkovým cukrem nebo perníkovým kořením. Získáte tak zcela nový rozměr chutí.
Až čokoládu z mrazáku vyndáte ven, opatrně ji vyndejte z formiček a pár kousků zabalte do celofánu a ozdobte mašlí. Obdarovanému pak jen stačí ohřát mléko, jednu kostičku čokolády na dřívku do něj vložit, zamíchat a vychutnat si lahodnou chuť vánoční horké čokolády.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima