Co na gril místo steaku? Máme 6 skvělých nápadů, které rozhodně nadchnou
Zdroj: iStock
Co na gril místo steaku? Máme 6 skvělých nápadů, které rozhodně nadchnou
Zdroj:
iStock
Kdo říká, že grilování musí být pokaždé o tom stejném? Burgery, klobásy a hermelíny jsou fajn, ale někdy je dobré gril trochu vyvést z komfortní zóny. Léto přímo svádí k experimentům – s chutěmi, strukturami i kombinacemi. Přinášíme 5 tipů na netradiční dobroty z grilu, které vás budou bavit. A jako bonus přidáváme jednoduchý, ale efektní recept, který zvládne úplně každý.
1. Meloun s fetou a mátou
Sladký a osvěžující meloun získá na grilu úplně nový rozměr. Krátké opečení zintenzivní jeho chuť a dodá mu lehký kouřový podtón. Stačí ho potřít olivovým olejem, položit na rozpálený rošt a pak servírovat s nadrobenou fetou, čerstvou mátou a pár kapkami balzamika. Efektní, zdravé a neuvěřitelně letní.
2. Avokádo na grilu s pikantní salsou
Zralé avokádo rozkrojte napůl, potřete olejem a položte řeznou stranou dolů na gril. Po pár minutách otočte, naplňte salsou z rajčat, chilli a koriandru a podávejte s limetou. Funguje jako originální předkrm nebo součást grilované večeře. Nebojte se ani varianty s volským okem místo salsy.
3. Artyčoky jako tapas
Nakládané artyčoky nejsou jen pro antipasti talíř. Rozpulte je, položte na gril řezem dolů a nechte pár minut opékat, dokud nezískají zlatavou kůrku. Podávejte s kapkou citronové šťávy, hrubou solí a plátkem chleba. Jednoduché, ale naprosto delikátní. Grilovat můžete i čerstvý nebo předvařený artyčok. Jen je nutné ho očistit, zbavit tvrdých listů a zastřihnout. Nezapomeňte také na potření olivovým olejem a dochucení kořením.
Artyčoky z grilu
Zdroj: iStock
Artyčoky z grilu
Zdroj:
iStock
4. Grilovaná broskev s jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou
Letní dezert, který vypadá jako z restaurace, ale zvládnete ho za 5 minut. Rozpulte zralou broskev, ugrilujte řeznou stranou dolů a podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo vanilkové zmrzliny. Dozdobte nasekanými oříšky, trochou medu nebo snítkou máty. Nečekaně osvěžující sladká tečka.
5. Salát na grilu? Samozřejmě!
Zkuste ho a pochopíte, proč se stal hitem food blogerů. Půlky římského salátu lehce potřete olejem a dejte na gril řeznou stranou dolů. Po 2 minutách budou lehce křupavé, ale s jemně zauzeným tónem. Přelijte citronovým dresinkem, přidejte hoblinky parmezánu a pár ořechů. Z nudného salátu je najednou fantastická příloha.
Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem
Pokud hledáte lehký, ale chuťově výrazný pokrm, který potěší i vegetariány, vyzkoušejte grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem. Sladkost batátu, svěžest limetky a křupavý sezam tvoří dokonalou letní kombinaci.
Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem
Zdroj: Edward Hagenauer/Unsplash
Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem
Zdroj:
Edward Hagenauer/Unsplash
Suroviny:
-
2 batáty
-
150 g řeckého jogurtu
-
1 limetka (šťáva + kůra)
-
sezamová semínka
-
sůl, pepř, olivový olej
Postup: Batáty nakrájejte na plátky nebo hranolky o síle cca 1 cm, potřete olejem, osolte a grilujte do změknutí a zlatavé barvy. Mezitím smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a kůrou, dochuťte solí a pepřem. Přidat můžete i mletou papriku. Batáty servírujte s porcí limetkového jogurtu a zasypané sezamem.
Širokou nabídku španělských specialit najdete v obchodě Sabores od eDelikatesy.
Zdroj: eDelikatesy (Sabores); zdroj foto: iStock, Unsplash
Na grilu můžete připravit i tradiční vietnamský pokrm. Stačí si pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Bun Cha - grilovaný vietnamský bůček