Moje rodina začíná rozšiřovat řady vegetariánů a já pozoruju, že vymýšlet stále nová bezmasá jídla je poměrně složitý úkol. Do ruky se mi nedávno dostala kuchařka s názvem Vegetariánská kuchyně pro labužníky od Bettiny Matthei a rozhodla jsem se ji otestovat.
Testuju: Vegetariánská kuchyně pro labužníky
Kuchařka je rozdělená na 6 částí – předkrmy, polévky, saláty, hlavní jídla, dezerty a speciality. Po prvním prolistování jsem byla nadšená, fotky jsou krásné a přesně podle mého vkusu, jednoduché a opravdu mistrovsky provedené. Chtěla jsem uvařit skoro všechno, co v kuchařce je, potom jsem se ale blíže podívala na recepty a byla malinko zklamaná. Některé ingredience jsou podle mě zbytečně složitě zkombinované a některé těžko dostupné. Abych to uvedla na pravou míru, nejsem ten typ člověka, co odmítá uvařit podle receptu, jehož ingredience nesežene zrovna v prvním supermarketu, na druhou stranu mě osobně odpuzuje představa, jak po Praze sháním cejlonskou skořicovou kůru nebo neslazený sirup z granátových jablek, abych ho použila do jednoho receptu a tím to skončí.
Vyzkoušela jsem hned několik receptů, nejvíc mě ale oslovila plněná cuketa a sametová rajčatová polévka s tofu knedlíčky. Polévku jsem napoprvé uvařila přesně podle receptu a byla hodně trpká a na můj vkus málo dochucená. Napodruhé jsem si ji trošku přizpůsobila podle sebe a opravdu si pochutnala.
Tofu knedlíčky jsem nejprve připravila podle receptu a prozřetelně do vroucí vody hodila na zkoušku jen jeden knedlíček. Ten se úplně celý rozpadl, rozvařil a byl nepoživatelný. Nechtěla jsem riskovat další knedlíčky, a rozhodla jsem se tedy várku nevařit ve vodě, jak je napsáno v kuchařce, ale dala je péct do trouby na 210 °C asi na 15 minut. Můžu říct, že výsledný efekt byl dokonalý. Ostřejší rajčatová polévka v kombinaci s tofu knedlíčkem a čerstvým pečivem je opravdu pro vegetariány labužníky jako dělaná.
Rozhodně se do budoucna ještě chystám na šalotky v portském víně, sýrovou polentu, fenyklový salát, pikantní sýrový tart a na tofu obalené v kokosu.
Můj verdikt:
Kuchařku můžu doporučit i těm, kteří zrovna nejsou vegetariáni, a jen prostě hledají inspiraci na nová, lehká a módní jídla. Fotky jsou opravdu ukázkové, většina receptů je zdravých a netradičních, takže v mé kuchyni způsobila kuchařka příjemnou změnu a vnesla mnoho inspirace.
Kuchařku Vegetariánská kuchyně pro labužníky vydalo nakladatelství IKAR, cena: 399 Kč
Vyzkoušejte prověřený recept na rajskou polévku s tofu knedlíčky podle bloggerky Terezy z Foodlover.cz:
Kdo je FoodLover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci. Psalo se léto roku 2012 a já se v bambusové chatičce na ostrově Koh Lanta v Thajsku ze samé zahálky po dlouhých úvahách definitivně rozhodla, že začnu psát blog o jídle, zakoupila z iPhonu jen zázrakem volnou doménu a začala svým blogováním naprosto žít.
Autor: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ