Novinky a trendy v gastronomii jsou tématem pro začátek každého nového roku. Co nás teoreticky čeká v tom s čísly 2018? Pojďme to zjistit! :)

5 trendů v gastronomii pro rok 2018 Zdroj: istockphoto.com
Novinky a trendy v gastronomii jsou tématem pro začátek každého nového roku. Co nás teoreticky čeká v tom s čísly 2018? Pojďme to zjistit! :)
Zdrojem informací pro nás byly stránky známého řetězce Whole Foods, který výběr trendů zveřejňuje už po několikáté, a BBC GoodFood. Některé z vybraných "gastro prognóz" nás obzvlášť baví! :) Schválně, jestli se naplní.
Jedlé květy jsou skvělou surovinou při zdobení sladkých i slaných pokrmů, k doplnění salátů a podobně. Nově odstartovaný rok by ale měl přinést jejich opravdový boom, tentokrát nepůjde jen o krásu květů, v obchodech budou k dostání potraviny s jejich chutí i vůní. A tím nemyslíme jen známou bezinkovou limonádu, ale například granolu dochucenou levandulí nebo nanuky s příchutí ibišku i pelargonie. Pokud jste se na tuto gastronomickou specialitu rozhodli zaměřit, určitě by vám neměla uniknout ani česká publikace Květinová kuchařka.
Dalším trendem pro rok 2018 bude údajně zvýšení zájmu o kuchařské umění ze zemí Blízkého východu. Lidem už nebude stačit tradiční hummus, falafel a další notoricky známá jídla. Jejich chuťové buňky zatouží po hlubším seznámení s touto kuchyní. Na jídelních lístcích by se proto měla více objevovat například harrisa, pokrmy s kardamomem nebo směsí koření Za'atar.
Že se daný kus šunky nebo košík jablek neobjevili v regálech obchodů díky kouzlu, to samozřejmě všichni dobře víme. Stále více nás ale bude jako spotřebitele zajímat, jak to tedy doopravdy bylo. S tím souvisí i snaha o podrobnější informování o výrobě, složení, původu a přístupu k přírodě. Uvidíme, jak se odezva na tento možný požadavek vyvine!
Populární mexické jídlo ulice už nebude vypadat pouze tak, jak jsme si donedávna pamatovali. Do povědomí lidí se prý dostanou různorodé variace, které pracují s ingrediencemi odlišných kuchyní nebo přinášejí kombinace zcela nové. Připravte se proto na sushi tacos z mořské řasy nebo třeba čokoládové plněné ovocem a šlehačkou!
Anglicky se jim říká poke bowls – svým vzhledem připomínají rozbalené sushi, které si už získalo své fanoušky po celém světě. Tradiční pokrm z havajské kuchyně si proto prý také vybojuje své místo na seznamu našich nejoblíbenějších jídel, především díky skvělé chuti syrového marinovaného tuňáka, rýže a zeleniny. Respektive... už se tak začíná dít! :) Zdravé misky plné exotických i tradičnějších surovin se objevují stále více v různých typech restaurací.
Samozřejmě není jisté, které z těchto trendů skutečně zaznamenáme. Těchto pět má podle nás ale opravdu velkou šanci uspět. Celý seznam deseti trendů najdete na webu Whole Foods.
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living