Suroviny
- mléko 500 ml
- droždí 20 g
- vejce 2 kusy
- cukr 1 lžíce
- olivový olej 1 lžička
- vanilkový cukr 1 kus
- sůl 1 špetka
- hladká mouka 13 lžic
- borůvky 1 dávka
- cukr 3 kusy
Postup přípravy
1
Do mléka rozdrolíme droždí, přidáme mouku, špetku soli, lžíci cukru a vanilkový cukr, vyklepneme celé vejce a rozkvedláme
Když je těsto hladké, necháme je pod utěrkou 15 – 20 minut při pokojové teplotě vykynout
Vykynuté těsto pak znovu rozmícháme
Zahřejeme lívanečník, který vytřeme olejem a vléváme přiměřeně těsto
Smažíme po obou stranách
2
Borůvky dáme do kastrůlku, vmícháme cukr, když pustí šťávu, zalijeme máčeným škrobem – půl lžičky škrobu dáme do trošky studené vody, rozmícháme a vmícháme do borůvek
3
Pokud máme strojek na rychlou zmrzlinu, připravíme si mražený krém
Ale můžeme použít jakoukoliv zmrzlinu, na kterou máme chuť
Nádobu, která je součástí přístroje, naplníme do tři čtvrtin mraženou lesní směsí
Dolijeme dva centimetry pod okraj nádoby vysokoprocentní smetanou, v níž jsme rozpustili vrchovatou lžíci krupicového cukru a sáček vanilkového cukru
Dle návodu vyrobíme během dvou minut výtečný mražený krém
4
Na dezertní talířky dáme tři vychladlé lívanečky, přelijeme zahřátými borůvkami, přidáme mražený krém a dle chuti můžeme navíc ozdobit šlehačkou a několika lístečky čerstvé máty