Suroviny
- balzamikový ocet 50 ml
- cukr krupice 50 g
- žloutek 2 ks
- prosecco 50 ml
- jahody (čerstvé) 250 g
- máta (lístky na ozdobu)
Postup přípravy
- V pánvi smíchejte balzamikový ocet s polovinou cukru. Zahřívejte k varu a pak svařte do konzistence sirupu, zhruba 1–2 minuty.
- Do hrnce vlijte vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Vodu uvařte a v páře šlehejte žloutky se zbylým cukrem do husté pěny. Za stálého šlehání přilévejte prosecco, až vznikne hustá nadýchaná pěna. Odstavte a šlehejte ještě 1 minutu. Pokud chcete pěnu podávat studenou, šlehejte ji do zchladnutí.
- Jahody odstopkujte, podle velikosti pokrájejte a rozdělte do misek či sklenic. Přelijte balzamikovým sirupem a rozdělte navrch prosecco pěnu. Ozdobte lístky máty.
PRIMA TIP: Šlehanou vinnou pěnu zvanou sabayon můžete připravit i z jiného vína, sektu či tichého, hodí se i sladké dezertní, pak uberte cukr. Pokud cukr vynecháte úplně, získáte slanou verzi. Víno nahraďte citronovou šťávou a žloutky lehce osolte, výborně se hodí k rybám.
Vyzkoušejte také recept na panna cottu s jahodovo-malinovým přelivem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE