Pavel Berky

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
2x

Avantgardní dezert, jehož příprava je překvapivě snadná. Ověřená kombinace sladkých jahod, jiskrného perlivého vína a pikantního balzamikového octa se perfektně hodí k večernímu posezení na terase nebo na zahradě. A působí i afrodisiakálně.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V pánvi smíchejte balzamikový ocet s polovinou cukru. Zahřívejte k varu a pak svařte do konzistence sirupu, zhruba 1–2 minuty.
  2. Do hrnce vlijte vodu a postavte na něj ohnivzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Vodu uvařte a v páře šlehejte žloutky se zbylým cukrem do husté pěny. Za stálého šlehání přilévejte prosecco, až vznikne hustá nadýchaná pěna. Odstavte a šlehejte ještě 1 minutu. Pokud chcete pěnu podávat studenou, šlehejte ji do zchladnutí.
  3. Jahody odstopkujte, podle velikosti pokrájejte a rozdělte do misek či sklenic. Přelijte balzamikovým sirupem a rozdělte navrch prosecco pěnu. Ozdobte lístky máty.
PRIMA TIP: Šlehanou vinnou pěnu zvanou sabayon můžete připravit i z jiného vína, sektu či tichého, hodí se i sladké dezertní, pak uberte cukr. Pokud cukr vynecháte úplně, získáte slanou verzi. Víno nahraďte citronovou šťávou a žloutky lehce osolte, výborně se hodí k rybám.

Vyzkoušejte také recept na panna cottu s jahodovo-malinovým přelivem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty