Suroviny
- polohrubá mouka 2 šálky
- cukr krupice 1.5 šálek
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 2 kusy
- kefír 2 šálky
- rostlinný olej 0.75 šálků
- limetková kůra 1 dávka
- meruňkový džem 1 dávka
Postup přípravy
Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady – mouku, cukr a vanilkový cukr. K nim přidejte kefír, vejce, olej a kůru z limetky a vše důkladně prošlehejte dohladka metličkou. Nakonec vmíchejte kypřicí prášek.
Těsto nalejte do formy a pokapejte meruňkovou marmeládou. Nemusíte s ní šetřit, a klidně vyzkoušejte i jiné příchutě.
Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20–25 minut, až okraje zrůžoví a těsto se nebude lepit na špejli. Hotový moučník nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo pokapaný šťávou z limetky, pokud máte rádi pikantnější chuť.
Poznámka: Šálek odpovídá klasickému hrnku s objemem 250 ml.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na novém facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.