Na bramborové knedlíky
- brambory 1 kg
Na kynuté knedlíky
- rohlík 3 kusy
Na bramborové knedlíky
- solamyl 1 lžíce
Na maso
- máslo 100 g
Na kynuté knedlíky
- hrubá mouka 850 g
Postup přípravy
1
Na kynuté houskové knedlíky nakrájíme rohlíky na kostičky
Z mléka, droždí a špetky cukru připravíme kvásek, který po vykynutí vlijeme do promíchané sypké směsi
Nakonec vpracujeme rozšlehané vejce a na kostky pokrájenou housku
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
Rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme do šišek a ještě deset minut necháme kynout
Lehce vpustíme do vroucí osolené vody (1 lžička soli není z technických důvodů uvedena v ingrediencích) a vaříme 15 až 17 minut
Občas otočíme
Po vyjmutí z vody knedlík propícháme vidličkou, aby rychleji odešla pára, a můžeme servírovat
2
Na bramborový knedlík uvaříme v osolené vodě doměkka oloupané brambory
Rozmačkáme je a vysypeme rovnou na linku
Rozklepneme do nich vejce, přidáme mouku a další ingredience (také 1 lžičku soli, která není z technických důvodů uvedena v ingrediencích) a uhněteme těsto
Pečlivě vytvarujeme pevné šišky, které vaříme v osolené vodě maximálně dvacet minut a průběžně je otáčíme
Opatrně vyndáme a krájíme
3
Kachní prsa smažíme nejprve na do kříže nakrojené, osolené a opepřené kůži, aby pustila tuk
Na pánev proto nedáváme žádný olej nebo máslo
Smažíme zhruba dvacet minut, dokud maso nezrůžoví a neudělá se na něm kůrčička
Prsa poléváme výpekem
Po usmažení vložíme do trouby rozehřáté na 50 stupňů, aby maso zůstalo v teple
4
Uděláme balzamikovou omáčku
Do rozpálené pánve vlijeme kuřecí vývar, mícháme a asi po deseti minutách vaření přidáme polévkovou lžíci balzamikového octa
Oheň stáhneme a přidáme med
Mícháme pět minut, poté přidáme máslo a už moc nevaříme
Prsa vyndáme z trouby, nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou a podáváme s knedlíky