Suroviny
- kachní maso 5 ks
- kachní maso 5 ks
- cibule 4 ks
- jablko 3 ks
- sůl
- kmín
- sádlo
- červené zelí 500 g
- bílé zelí 500 g
- ocet 1 lžíce
- cukr
- slanina
- červené víno
- brambory 1 ks
- brambory 1 kg
- mouka 2 hrnky
- dětská krupička 2 hrnky
- vejce 1 ks
Postup přípravy
Kachní maso očistíme, dáme do pekáče, osolíme, okmínujeme, nakrájíme dvě cibule a dvě jablka na plátky a tím posypeme maso. Přiklopené vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme hodinu a půl. Odklopíme a dopečeme na 170 stupňů ještě půl hodiny, aby se udělala kůrčička.
Červené zelí: rozpálíme si sádlo, přidáme cibuli a slaninu nakrájené na kousky (necháme zkaramelizovat), vložíme nudličky červeného zelí a na plátky nakrájené jablko, osolíme, ocukrujeme a zalijeme trochou červeným vínem. Když je zelí měkké, zaprášíme je lžící hladké mouky. Dochutíme dle potřeby.
Bílé zelí: rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a slaninu na kousky (necháme zkaramelizovat). Vložíme naložené bílé zelí, cukr, sůl, ocet a vaříme do měkka.Zahustíme strouhanou syrovou bramborou, ještě podusíme a dochutíme dle potřeby.
Bramborový knedlík: brambory uvaříme ve slupce, studené oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, dětskou krupičku a zpracujeme těsto, z něhož si uválíme knedlíky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 20-25minut. Nakrájíme a podáváme s masem, zelím a dobrou šťávou z kachního výpeku.