V tomto receptu je netradičně použitý olivový olej, který koláči dodá na výjimečnosti. Jen se toho nebojte, nebudete litovat!
1 porce
60 minut
Suroviny
hladká mouka
200 g
cukr krystal
225 g
Vejce
4 ks
Olivový olej
240 ml
vanilková esence
1 lžička
Amaretto
1 lžíce
Kypřicí prášek
3 lžičky
Sůl
1 špetka
mleté mandle
50 g
Jahody
400 g
plátky mandlí
Postup přípravy
Předehřejte si troubu na 180 °C a formu na pečení o průměru 26 cm vymažte máslem.
V míse z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
V druhé míse, ideálně v robotu, vyšlehejte žloutky společně s cukrem, Amarettem a vanilkovou esencí.
K vyšlehaným žloutkům následně přidejte všechny zbylé sypké ingredience. Tedy hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a mleté mandle. A nechte robotem dobře promíchat. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh, abyste měli těsto krásně nadýchané.
Těsto nalijte do vymazané formy, na vršek poklaďte čerstvé jahody a nasypte plátky mandlí. Takto dejte péct do trouby na 45 min.
Prima tip: Koláč nemusíte péct jen v kulaté formě. Kdybyste těsto vylili přímo na plech, aby po upečení nebylo tak vysoké, jahody neklesnou dovnitř koláče. Na výslednou chuť to samozřejmě žádný vliv nemá, ale oku estéta by to mohlo trošku vadit.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.