Suroviny
- hladká mouka 200 g
- cukr krystal 225 g
- Vejce 4 ks
- Olivový olej 240 ml
- vanilková esence 1 lžička
- Amaretto 1 lžíce
- Kypřicí prášek 3 lžičky
- Sůl 1 špetka
- mleté mandle 50 g
- Jahody 400 g
- plátky mandlí
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C a formu na pečení o průměru 26 cm vymažte máslem.
- V míse z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- V druhé míse, ideálně v robotu, vyšlehejte žloutky společně s cukrem, Amarettem a vanilkovou esencí.
- K vyšlehaným žloutkům následně přidejte všechny zbylé sypké ingredience. Tedy hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a mleté mandle. A nechte robotem dobře promíchat. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh, abyste měli těsto krásně nadýchané.
- Těsto nalijte do vymazané formy, na vršek poklaďte čerstvé jahody a nasypte plátky mandlí. Takto dejte péct do trouby na 45 min.
- Prima tip: Koláč nemusíte péct jen v kulaté formě. Kdybyste těsto vylili přímo na plech, aby po upečení nebylo tak vysoké, jahody neklesnou dovnitř koláče. Na výslednou chuť to samozřejmě žádný vliv nemá, ale oku estéta by to mohlo trošku vadit.