Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Zdroj: Fika - sladká švédská kuchařka
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Zdroj:
Fika - sladká švédská kuchařka
Jablečný koláč Äppelkaka med havresmulor se řadí mezi švédské klasiky, se kterými se setkáte v každé kavárně. Tento je nadýchaný, posypaný křupavou ovesnou drobenkou a je jako stvořený do deštivého podzimního odpoledne.
Postup přípravy
-
Máslo, vejce a mléko nechte stát tři hodiny před pečením v pokojové teplotě.
-
Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte vrstvičkou oleje a vysypte moukou.
-
Troubu předehřejte na 175 °C.
-
V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny, potom po jednom zašlehejte vejce.
-
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijte do těsta, přidejte mléko a promíchejte. Těsto nalijte do formy a uhlaďte.
-
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na půlcentimetrové měsíčky. Jablka promíchejte se skořicí a hustě je naskládejte na koláč.
-
Drobenka: V pánvi rozpusťte máslo a přisypte zbylé suroviny. Míchejte, dokud se obsah pánve nespojí do podoby drobenky. Nechejte vychladnout.
-
Koláč posypte drobenkou a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 40–45 minut, dokud není zlatavý. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečený.
-
Před servírováním nechte jablečný koláč vychladnout.
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Zdroj: Fika - sladká švédská kuchařka
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Zdroj:
Fika - sladká švédská kuchařka