Těsto
- máslo 100 g
- cukr krupice 135 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 120 g
- mléko 30 ml
- jablka (větší ) 2–3 ks
- mletá skořice 1,5 lžičky
Ovesná drobenka
- máslo 30 g
- ovesné vločky (jemně mleté ) 30 g
- moučkový cukr 20 g
- hladká mouka 15 g
Postup přípravy
- Máslo, vejce a mléko nechte stát tři hodiny před pečením v pokojové teplotě.
- Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte vrstvičkou oleje a vysypte moukou.
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny, potom po jednom zašlehejte vejce.
- Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijte do těsta, přidejte mléko a promíchejte. Těsto nalijte do formy a uhlaďte.
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na půlcentimetrové měsíčky. Jablka promíchejte se skořicí a hustě je naskládejte na koláč.
- Drobenka: V pánvi rozpusťte máslo a přisypte zbylé suroviny. Míchejte, dokud se obsah pánve nespojí do podoby drobenky. Nechejte vychladnout.
- Koláč posypte drobenkou a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 40–45 minut, dokud není zlatavý. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečený.
- Před servírováním nechte jablečný koláč vychladnout.
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou Zdroj: Fika - sladká švédská kuchařka