Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jablečný koláč s ovesnou drobenkou

1 koláč porce
do 1,5 hodiny
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou Autor: Fika - sladká švédská kuchařka
Jablečný koláč Äppelkaka med havresmulor se řadí mezi švédské klasiky, se kterými se setkáte v každé kavárně. Tento je nadýchaný, posypaný křupavou ovesnou drobenkou a je jako stvořený do deštivého podzimního odpoledne.
Reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Těsto:

Ovesná drobenka:

Reklama

Postup

  1. Máslo, vejce a mléko nechte stát tři hodiny před pečením v pokojové teplotě.
  2. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte vrstvičkou oleje a vysypte moukou.
  3. Troubu předehřejte na 175 °C.
  4. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny, potom po jednom zašlehejte vejce.
  5. Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijte do těsta, přidejte mléko a promíchejte. Těsto nalijte do formy a uhlaďte.
  6. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na půlcentimetrové měsíčky. Jablka promíchejte se skořicí a hustě je naskládejte na koláč.
  7. Drobenka: V pánvi rozpusťte máslo a přisypte zbylé suroviny. Míchejte, dokud se obsah pánve nespojí do podoby drobenky. Nechejte vychladnout.
  8. Koláč posypte drobenkou a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 40–45 minut, dokud není zlatavý. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečený.
  9. Před servírováním nechte jablečný koláč vychladnout.
Reklama
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Fika - sladká švédská kuchařka

FIKA - sladká švédská kuchařka
Kristina Lund

Autorka Kristina Lund už šest let píše blog o pečení Děvče u plotny. Za tu dobu získala
cukrářské vzdělání, dva roky pekla dorty ve vlastní cukrářské provozovně, napsala ​ e-book o
pečení dortů​  a nyní vydává svou první kuchařku.

Ta je plná těch nejtradičnějších švédských receptů na sladké pečivo. Od mandlového dortu krále Oscara II., hutného čokoládového koláče​ kladdkaka​, přes Princeznin dort ​ prinsesstårta​ a skořicové šneky​ kanelbullar​, až po švédské perníčky pepparkakor​.
Švédsko je výjimečné tím, kolik sladkého pečiva slaví svůj vlastní den. Proto si u každého
receptu budete moci přečíst o jeho původu. Dozvíte se, jak se slaví švédský letní slunovrat
midsommar ​i jak vypadá pravý vánoční stůl​ julbord​. Pečení podle švédských receptů navíc
nevyžaduje téměř žádné neobvyklé suroviny.
Celá kniha je rozdělená na čtyři roční období, najdete v ní kapitolu o historii sladkého pečení
ve Švédsku, o surovinách a potřebném kuchyňském vybavení. Kuchařku doplňují čisté
fotografie a akvarelové ilustrace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama