Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve uvařte ouška do měkka – asi půl hodiny.
- Do vývaru, který potom použijete na bešamelovou omáčku, přidejte kořenovou zeleninu. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Zasypte hladkou moukou a lehce orestujte tak, aby vznikla hodně světlá jíška. Přidejte česnek pokrájený na plátky, postrouhejte muškátový oříšek, zalijte vývarem, vsypte majoránku, přidejte smetanu a asi dvacet minut vařte za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka.
- Zvlášť orestujte na pánvi pokrájenou šunku, spíš její tučnější části. Pak ji vsypte do bešamelového základu. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájejte na nudličky a také vsypte do bešamelu. Dokořeňte a dochuťte citronovou šťávou.
- Brambory ve slupce vařte asi deset minut. Slijte je, osolte a dopečte v sádlem vymazané formě, nebo pekáčku. Ke konci nastrouhejte sýr a ještě chvíli pečte, až se roztaví.
- Zakysanou smetanu trochu osolte a na talíři s ní ozdobte pečené brambory. Ouška se dají podávat jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a jíte s čerstvým pečivem.