Suroviny
- vepřové maso 4 kusy
- mrkev 2 kusy
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- zázvor 1 kus
- pálivá paprička 1 špetka
- vývar 200 ml
- rostlinný olej 1 dávka
- petržel 1 svazek
- brambory 800 g
- sladká paprika 1 špetka
- pepř 1 špetka
- cukr 1 špetka
- červená cibule 2 kusy
- bílá cibule 1 kus
- petržel 1 hrst
- řepkový olej 1 dávka
- vinný ocet 1 dávka
Postup přípravy
- Brambory předvařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a dejte na plech. Osolte je, poprašte sladkou mletou paprikou a s pokrájenou částí bílé cibulky dejte asi na patnáct minut zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Během zapékání jednou promíchejte.
- Maso nakrájejte na plátky nebo nudličky, posolte a lehce pocukrujte. Přisypte pálivou papriku a poprašte hladkou moukou. Promíchejte.
- Mrkev pokrájejte na nudličky, jarní cibulku pokrájejte po délce také nahrubo. Na pánci zahřejte olej, přidejte mrkev a cibulku a promíchejte a krátce orestujte. Přidejte česnek pokrájený na tenké plátky a zázvor na nudličky. Oslaďte dvěma lžícemi lesního medu, promíchejte a nechte stranou. Ještě posypte sušeným česnekem.
- Na jiné pánvi rozpalte olej. Cibuli pokrájejte na čtvrtky a rozeberte na lodičky. Plátky panenky postupně restujte zprudka tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Pak promíchejte se zeleninovou přílohou. Do zbylého omastku přilijte trochu vývaru, povařte a do vzniklé šťávy ještě přidejte závor. Šťávu smíchejte s masem a zeleninou. Na omastku orestujte lodičky cibule a zbytek závoru a najemno nakrájenou sladkolistou petrželku. Krátce orestujte a opět přidejte k zeleninové směsi s masem. Vepřovou panenku podávejte s opečenými bramborami a cibulovým salátem.
- Cibulový salát připravíte následovně: Červenou cibuli pokrájenou na kolečka a v cedníku krátce ponořte do vroucí osolené a okyselené vody. Cibuli sceďte a nechte vychladnout. Do ještě vlahé cibule přidejte kolečka bílé cibule, petrželku, dochuťte olejem, solí, cukrem a octem. Promíchejte a podávejte.