Suroviny
- pepř 1 špetka
- šalotka 1 dávka
- džem 1 dávka
- cherry 0.5 dl
- koňak 0.5 dl
- sušené mléko 1 lžíce
- vepřové sádlo 100 g
- vepřová játra 200 g
- vepřový bok 500 g
- smetana 0.1 l
- vejce 3 kusy
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 špetka
- česnekové topinky 5 kusy
Postup přípravy
- Dvakrát pomleté maso a játra promíchejte v kuchyňském robotu se šlehačkou a vejci. Okořeňte, osolte a přisypte sušené mléko. Nakonec přilijte oba alkoholy a přidejte na kostičky nakrájené syrové sádlo.
- Na dno zavařovací láhve dejte asi lžíci vyškvařeného sádla a po okraj ji naplňte masovou směsí. Uzavřete a sterilujte v zavařovacím hrnci nebo v troubě předehřáté na 75°C asi hodinu a půl až dvě. Paštika by měla mít na povrchu vrstvičku sádla – je potom trvanlivější.
- Zatímco se paštika steriluje, připravte si karamelizovanou šalotku. V pánvi rozpusťte trochu cukru a trochu oleje (můžete přilít i trochu koňaku). Přidejte nahrubo pokrájenou cibuli šalotku a nechte cukr zkaramelizovat a šalotku změknout. Na závěr přidejte najemno pokrájenou petrželku či celerovou nať.
- Vychladlou paštiku podávejte s nasucho opečenou, lehce česnekem potřenou topinkou, rakytníkovým džemem a karamelizovanou šalotkou. Česko na talíři (1) - recepty
Selská paštika