Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Hovězím roštěnkám sluší dlouhé pomalé dušení, které z nich vykouzlí měkkou a šťavnatou pochoutku. Zkuste je tentokrát připravit s výtečnou omáčkou ze švestkových povidel. Jako přílohu servírujte křupavé a chuťově jemné bramboráčky. A nedivte se, když se strávníci neudrží a budou vylizovat talíře :)
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Roštěnky:
- Olej 2 lžíce
- hovězí roštěnec 600–800 g
- cibule, nakrájená najemno 3 ks
- červené suché víno 500 ml
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- švestková povidla 5 lžic
- špetka mleté skořice
- balzamikový ocet 2 lžíce
- Rozmarýn 1 snítka
- špetka cukru na dochucení, nemusí být
- studené máslo 1 lžíce
Bramboráčky:
- brambory 1 kg
- horké mléko 3–4 lžíce
- velké vejce 1 ks
- hladká mouka asi 2 lžíce
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- mletý kmín 1/4 lžičky
- malý stroužek česneku, nemusí být 1 ks
- lístky z čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu 1 snítka
- nasekaná petrželka 1 lžíce
- olej nebo sádlo na smažení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
- Rozpusťe si máslo v kastrolu a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.
- Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo.
- Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném. Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.
- Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.
- Rozpalte lívanečník s olejem nebo sádlem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s roštěnkami.
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky Foto: Karolína, domácí kuchařka