Roštěnky
- olej 2 lžíce
- hovězí roštěná 600–800 g
- cibule (nakrájená najemno) 3 ks
- červené víno (suché) 500 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- švestková povidla 5 lžic
- mletá skořice špetka
- balzamikový ocet 2 lžíce
- rozmarýn 1 snítka
- cukr (na dochucení, nemusí být) špetka
- máslo (studené) 1 lžíce
Bramboráčky
- brambory 1 kg
- mléko (horké) 3–4 lžíce
- vejce (velké) 1 ks
- hladká mouka asi 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- mletý kmín 1/4 lžičky
- česnek (malý stroužek, nemusí být) 1 ks
- rozmarýn (čerstvé lístky ) 1 snítka
- petrželka (nasekaná) 1 lžíce
- olej (nebo sádlo na smažení)
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
- Rozpusťe si máslo v kastrolu a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.
- Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo.
- Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném. Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.
- Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.
- Rozpalte lívanečník s olejem nebo sádlem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s roštěnkami.