Kuře a marináda
- celé kuře 2 ks
- šafrán 1 špetka
- voda (horká)
- citronová šťáva 210 ml
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana) 210 ml
- olivový olej 210 ml
- hladkolistá petržel 140 g
- zázvor 2 špetky
- sůl 2 špetky
- černý pepř 1 špetka
- kurkuma (mletá) 1 špetka
- cibule (nakrájená na kolečka) 1 ks
Šafránové máslo
- šafrán 1 špetka
- voda
- máslo 80 g
- citronová šťáva 40 ml
- hladkolistá petržel 40 g
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
Na ozdobu
- citron (nakrájený na dílky)
- červená cibule (nakrájená na kolečka)
Postup přípravy
- Z vnitřků kuřat odstraňte tuk. Opláchněte je celá pod tekoucí studenou vodou, nechte je odkapat a osušte je kuchyňskou papírovou utěrkou. Kuře nakrájejte na 10 porcí.
- Věnujte se marinádě. Ve velké míse prsty rozemněte šafrán. Přidejte vodu a nechte 5 minut stát. Přidejte citronovou šťávu, jogurt, olej, petrželku, zázvor, pepř, sůl a kurkumu. Vše míchejte, dokud se sůl nespojí se základem.
- Porce kuřat vložte do velké nízké mísy, na ně naskládejte kolečka cibule. Lžící přes ně přelijte marinádu a přikryjte mikrotenovou fólií. Uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny. Nezapomeňte je několikrát otočit.
- Dejte se do šafránového másla. Šafránová vlákna rozemněte v prstech do kastrůlku, zalijte vodou a nechte 5 minut odstát. Přidejte máslo, citronovou šťávu, petrželku a pepř a zahřívejte při střední teplotě, dokud se máslo docela nerozpustí.
- Roztopte gril k přímému grilování na střední teplotu. Kartáčem rošt očistěte a potřete olejem. Porce ze stehen položte na gril jako první a to kůží dolů. Pečte je 1-2 minuty a pak stejným způsobem přidejte ostatní kousky. Všechny společně grilujte 5-6 minut, poté je obraťte, aby se nespálily. Možná vytékající tuk občas vzplane, v tom případě zachraňte porci před plameny a rychle ji dejte mimo ně. Poslední dvě minuty potírejte kuře šafránovým máslem.
- Servírujte porce na talíře, ozdobte je petrželkou. Podávejte s nakrájeným citronem a plátky červené cibule.
Prima tip od šéfa: „Nejdřív maso grilujte kůží dolů. Tímto způsobem se tuk snadněji rozpustí, kůže se udělá dokřupava a také riziko vzplanutí tím snížíte. Buďte však ve střehu a v případě, že máte kuře v plamenech, hned je přemístěte na chladnější místo na grilu.“