Suroviny
- vejce 10 ks
- čerstvé houby 100 g
- cherry rajčata 100 g
- česnek 1 stroužek
- bazalka 1 hrst
- mozzarella 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 1 lžíce
- chléb (k podávání)
- zeleninový salát (k podávání)
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky cca 2–3 mm široké. Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej, na kterém houby při mírné až střední teplotě smažte. Průběžně míchejte, aby se houby nepřipekly, a pokračujte, až se z nich odpaří veškerá voda. Mezitím připravte zeleninu – cherry rajčátka rozpůlte, bazalku nasekejte.
- Do mísy rozklepněte všechna vejce a dobře je metličkou vyšlehejte. Přihoďte k nim bazalku a ochuťte solí a pepřem.
- Jakmile se houby opravdu spíše smaží než dusí, přidejte k nim prolisovaný stroužek česneku a párkrát promíchejte.
- Vše zalijte vejci a postupně do frittaty přidejte rajčata a také na kostičky nakrájenou mozzarellu. Pánev vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte, až frittata zezlátne, trvá to cca 12 minut.
- Servírujte se zeleninovým salátkem a chlebem.
Vyzkoušejte také klasickou houbovou smaženici s vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smaženice s vejci – jednoduchý recept na českou klasiku