Suroviny
- vejce natvrdo (velká, oloupaná) 4 ks
- řecký jogurt 230 g
- zakysaná smetana 460 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- jarní cibulka (nadrobno nakrájená) 2 ks
- bylinky (jarní, nadrobno nakrájené) 2 hrsti
- cukr 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce natvrdo (k podávání)
- nové brambory (k podávání)
Postup přípravy
- Ze 4 uvařených vajec vyjměte žloutky. Bílky nasekejte nadrobno a dejte je stranou.
- V robotu nebo ručně utřete dohladka žloutky, jogurt, smetanu, citronovou šťávu, olej, cibulku, většinu nasekaných bylinek a cukr. Hladký krém podle chuti osolte, opepřete a přikrytý dejte asi na hodinu do ledničky.
- Pak do omáčky vmíchejte nasekané bílky a dejte ji ještě asi na půl hodiny chladit. Před podáváním do ní pak vmíchejte zbytek bylinek a podávejte ji s dalšími natvrdo uvařenými vejci a oloupanými bramborami. Můžete ji ale podávat i s čerstvým nebo nasucho opečeným pečivem a hodí se také i k různým nářezům a k vařenému masu, ať už je to třeba hovězí ovar nebo pošírované kuře.
PRIMA TIP: V klasické frankfurtské zelené omáčce patří co nejširší škála jarních bylinek, ať už je to pažitka, estragon, popenec, petrželka… zkrátka co jedlého se našlo na louce nebo vyrašilo v květináčích v teplém chlévě. Jelikož její hlavním atributem je zeleň a svěžest, můžeme si vypomoci i nabídkou polníčku, rukoly nebo většího množství pažitky, pro něž nám stačí zaběhnout do supermarketu.
Vyzkoušejte také klasickou frankfurtskou polévku s párkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE